Pāvesta atkāpšanās: Stankevičs pārsteigts (164)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, komentējot pāvesta lēmumu, atkāpties jo Romas katoļu pāvesta amata, sacījis: «Arī man tas bija pārsteigums,» informē Romas katoļu baznīcā.

Pāvests atkāpsies no amata

«Līdzīgi kā daudziem citiem arī man pāvesta Benedikta XVI lēmums atkāpties no amata bija negaidīta ziņa. Esmu pārliecināts, ka šo lēmumu viņš ir rūpīgi izvērtējis un pie tā nonācis pēc daudzām lūgšanās un pārdomās pavadītām stundām. Benedikta XVI paziņojums ir ļoti pazemīgs. Acīmredzot apzinoties savas robežas un domājot par lielāku Baznīcas labumu, viņš vēlas, lai pāvesta vietu ieņem kāds gados jaunāks kardināls,» sacījis Stankevičs.

Viņš norādījis: «Kopš 2005.gada 19.aprīļa, kad kardināli Benediktam XVI uzticēja šo atbildīgo kalpojumu, viņš ir paveicis ļoti daudz. Bet vispirmām kārtām devis ļoti skaistu ticības liecību.»

Jau ziņots, ka Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardi pavēstīja, ka Benedikts XVI atkāpsies 28.februāra plkst.20 pēc vietējā laika.

Benedikts Vatikānā kardinālu sapulcē sacīja: «Esmu nācis pie pārliecības, ka mani spēki, man kļūstot arvien vecākam, vairs nav piemēroti, lai pienācīgi veiktu Pētera amata kalpošanu.»

«Lai vadītu svētā Pētera kuģi un sludinātu evaņģēliju, ir vajadzīgs kā prāta, tā miesas spēks, kas pēdējos mēnešos manī ir vājinājies tādā mērā, ka man ir nācies atzīt savu nespēju pienācīgi pildīt man uzticēto kalpošanu.»

«Šī iemesla dēļ un pilnībā apzinoties šādas rīcības nopietnību, pēc savas brīvas gribas pasludinu, ka atsakos no Romas bīskapa, Svētā Pētera pēcteča amata, kuru man 2005.gada 19.aprīlī uzticēja kardināli, un tas no 2013.gada 28.februāra plkst.20 būs brīvs, un atbildīgajiem būs jāsauc konklāvs, lai ievēlētu jaunu augstāko pontifu,» sacīja 85 gadus vecais pāvests, kardinālus uzrunājot latīņu valodā.

Pāvesta preses pārstāvis Federiko Lobardi žurnālistiem apliecināja, ka «Lieldienās mums būs jauns pāvests».

Viņš arī sacīja, ka konklāvs sapulcēsies 15-20 dienu laikā pēc Benedikta XVI atkāpšanās, vēstī LETA.

Pāvests atkāpsies no amata brīvi, saskaņā ar tiesībām, ko paredz Kanonisko tiesību kodeksa 332 §2 punkts.

Komentāri (164)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu