Pāvests atkāpsies no amata (213)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Vatikāns paziņojis, ka Romas katoļu pāvests Benedikts XVI no 28.februāra atstāj amatu.

Vatikāna pārstāvis Federiko Lombardi pavēstīja, ka Benedikts XVI atkāpsies 28.februāra plkst.20 pēc vietējā laika.

Pāvests uzsvēris, ka šo lēmumu pieņēmis pats un viņš apzinās, cik šis solis ir nopietns.

BBC vēstī, ka tādējādi viņš kļūs par pirmo pāvestu, kas pēdējo gadsimtu laikā atkāpies. Benedikts XVI ievēlēts 2005.gadā pēc viņa priekšgājēja Jāņa Pāvila II nāves. Aprīlī viņam paliks 86 gadi.

Par atkāpšanās iemeslu tiek minēts pāvesta cienījamais vecums un veselības stāvoklis.

Benedikts Vatikānā kardinālu sapulcē sacīja: «Esmu nācis pie pārliecības, ka mani spēki, man kļūstot arvien vecākam, vairs nav piemēroti, lai pienācīgi veiktu Pētera amata kalpošanu.»

«Lai vadītu svētā Pētera kuģi un sludinātu evaņģēliju, ir vajadzīgs kā prāta, tā miesas spēks, kas pēdējos mēnešos manī ir vājinājies tādā mērā, ka man ir nācies atzīt savu nespēju pienācīgi pildīt man uzticēto kalpošanu.»

«Šī iemesla dēļ un pilnībā apzinoties šādas rīcības nopietnību, pēc savas brīvas gribas pasludinu, ka atsakos no Romas bīskapa, Svētā Pētera pēcteča amata, kuru man 2005.gada 19.aprīlī uzticēja kardināli, un tas no 2013.gada 28.februāra plkst.20 būs brīvs, un atbildīgajiem būs jāsauc konklāvs, lai ievēlētu jaunu augstāko pontifu,» sacīja 85 gadus vecais pāvests, kardinālus uzrunājot latīņu valodā.

Pāvesta preses pārstāvis Federiko Lobardi žurnālistiem apliecināja, ka «Lieldienās mums būs jauns pāvests».

Viņš arī sacīja, ka konklāvs sapulcēsies 15-20 dienu laikā pēc Benedikta XVI atkāpšanās.

XIII gadsimta pāvests Celestīns V līdz šim bija vienīgais katoļu baznīcas galva, kurš no augstā amata atteicies, norādot, ka nespēj pildīt savus pienākumus. Viņš bija eremīts, un pāvesta amatā pavadīja vien dažus mēnešus. Celestīns toreiz skaidroja, ka tiecas pēc vienkāršākas dzīves un nav piemērots augstajam amatam.

Ievēlēšanas brīdī Benedikts bija 78 gadus vecs, tādējādi kļūstot par vienu no ievēlēšanas brīdī vecākajiem pāvestiem vēsturē.

Pasaules līderi jau pauduši cieņas apliecinājumus Benediktam.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses pārstāvis sacīja, ka Benedikts ir pelnījis cieņu un pateicību par viņa veikumu, astoņus gadus atrodoties augstajā amatā.

Francijas prezidents Fransuā Olands sacīja, ka pāvesta lēmumi bijuši «augstākā mērā cienījami».

Komentāri (213)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu