Pēc 25 gadiem romānus lasīs tikai nedaudzi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Amerikāņu rakstnieks Filips Rots, kas nupat izdevis savu trīsdesmito romānu «The Humbling», kādā intervijā atklājis, ka viņam nav ilūziju par grāmatu nākotni - pēc viņa vārdiem, pēc 25 gadiem romānus lasīs tikai nelielas cilvēku grupas, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

76 gadus vecais rakstnieks nekad nav bijis sevišķi optimistisks attiecībā uz romāna nākotni bezgaumīgā un neilglaicīgā kultūrā, tomēr viņa jaunākais pareģojums ir sevišķi drūms. Pēc viņa vārdiem, cilvēki aizvien mazāk un mazāk spēj noturēt uzmanību, kas nepieciešama romānu lasīšanai, un potenciālie lasītāji to vietā dod priekšroku televīzijai un datoram.

«Domāju, ka cilvēki tos lasīs, taču tā būs ļoti neliela grupa. Varbūt vairāk cilvēku, nekā šobrīd lasa latīņu valodā, taču aptuveni tajā līmenī,» sacīja Rots intervijā ar interneta portāla «The Daily Beast» galveno redaktori Tinu Braunu. Turklāt elektroniskās grāmatas šo problēmu nevarēs atrisināt, jo tās būtība nav drukātā literatūra, bet gan grāmata kā tāda. «Grāmata nevar sacensties ar ekrānu. Sākumā tā nevarēja sacensties ar kinoekrānu. Tā nevar sacensties ar televīzijas ekrānu, un tā nevar sacensties ar datora ekrānu,» sacīja Rots. «Tagad mums ir visi šie ekrāni, pret kurām grāmatas nespēj stāties.«

Runājot par savu jaunāko grāmatu «The Humbling», Rots atzinis, ka, gluži kā tās galvenais varonis, novecojošs teātra aktieris Saimons Ekslers, kas «zaudējis savu burvestību», viņš arī baidās par to, ka viņam varētu izbeigties idejas. «Parasti, kad es pabeidzu grāmatu, es domāju - ko es darīšu? Kur es ņemšu kādu ideju? Un tad iezogas neliela panika. Un galu galā kaut kas notiek,» atklāja Rots. «Man šķiet, ka es rakstu un publicējos tik bieži, jo es nespēju izturēt to stāvokli, kad es nestrādāju pie kādas grāmatas. Man nav sajūtas, ka man ir jāpasaka tas vai šis, vai jāizstāsta kāds stāsts, taču es zinu, ka es gribu būt aizņemts ar rakstīšanas procesu, kamēr esmu dzīvs.«

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu