Pēc nežēlīgas vienaudžu ņirgāšanās portālā meitene izdara pašnāvību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: herbstkind, CC BY-NC-ND 2.0

Pēc nežēlīgas vienaudžu ņirgāšanās populārajā Latvijā dibinātajā portālā «ask.fm» pašnāvību izdarījusi kāda 14 gadus veca meitene Itālijā, netālu no Turīnas.

Kā vēsta ārvalstu mediji, 14 gadus vecā Aurora Cerulo izdarījusi pašnāvību, izlecot pa logu, pēc tam, kad portālā pusaudži viņai uzrakstīja: «Izdari pašnāvību, tu esi suns». Citi vienaudži savukārt rakstīja: «Tu esi tik neglīta. Cik Tev gadu? Izskatās, ka desmit».

Neilgi pirms pašnāvības kāds vienaudzis bija viņai pajautājis, vai viņai ar «galvu viss kārtībā». Uz to meitene publicēja savā profilā fotogrāfiju, kurā redzama jauna meitene, kas sev dara pāri. Zem foto bija paraksts: «Vai ar Tevi viss kārtībā? Jā!».

Pirms pašnāvības viņa portālā savā profilā bija ierakstījusi: «Rītdienas nav».

Meitenes māsa stāstījusi vietējiem medijiem, ka Aurora pārdzīvojusi, ka esot neglīta un viņu neviens nekad nemīlēs. Aurora ir jau otrā itāļu meitene, kas portāla «ask.fm» dēļ izdarījusi pašnāvību.

Kā iepriekš ziņojusi aģentūra LETA, Latvijā tapusī vietne «ask.fm» tiek saistīta ar vismaz vēl četru pusaudžu pašnāvībām Lielbritānijā, Īrijā un ASV.

Vietne «ask.fm» ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Tomēr ikviens lietotājs var izvēlēties nesaņemt jautājumus no anonīmiem lietotājiem.

Vairums uzdoto jautājumu ir nevainīgi, par mīļākajiem mācību priekšmetiem vai mūzikas grupām, taču daļa portāla lietotāju saskārusies ar lamām, nievām un pazemošanu, pusaudžiem uzdoti tieši jautājumi par seksu, kā arī citi jaunieši mudināti pašgraizīties vai pat izdarīt pašnāvību.

Vairāku pusaudžu pašnāvības gadījumi pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījuši plašas diskusijas vairākās angliski runājošās valstīs, kur izskanējuši arī aicinājumi bloķēt pieeju «ask.fm».

Neskatoties uz presē uzkurināto negatīvo publicitāti, «ask.fm» lietotāju skaits turpina pieaugt un līdz gada beigām sasniedza 88 miljonus, no kuriem vairums ir pusaudži.

Pēdējos mēnešos portāls ieviesis vairākus papildu drošības pasākumus, tostarp izceļot iespēju lietotājiem bloķēt anonīmos komentārus, paplašinot ziņošanas iespējas par saņemtiem naidīgiem komentāriem.

Portāls arī piesaistījis bērnu tiešsaistes drošības ekspertu, ar ko kopā izskata un veic izmaiņas portāla drošības politikā. Tāpat tiekot izstrādāta arī informācijas vietne, kur jebkurš varēs iepazīties ar «ask.fm» lietotāju drošības mehānismiem.

Patlaban jau esot paplašināta moderatoru komanda, kas daudz ātrāk spējot atbildēt uz lietotāju sūdzībām, ko ir iespējams iesūtīt manuāli, kā arī tās tiek veidotas automātiski, ja sistēma tekstā pamana kādu aizdomīgu atslēgas vārdu.

Portālu «ask.fm» radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu