Pensiju fondos 2013.gadā iemaksātas ievērojami lielākas summas kā gadu iepriekš (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) sagatavotā informācija liecina, ka 2013.gadā privātajos pensiju fondos jeb pensiju 3.līmenī iemaksāti 29 miljoni latu (43 miljoni eiro), kas ir par 37% vairāk nekā 2012.gada attiecīgajā periodā, informē FKTK pārstāve Marija Makareviča.

Strauji pieaugušas pensiju plānu dalībnieku iemaksas, gada laikā palielinoties par 51% un sasniedzot jaunu vēsturisko maksimumu, ko sekmēja iedzīvotāju ekonomiskās situācijas uzlabošanās, informētības un intereses pieaugums par ilgtermiņa ieguldījumu produktiem, kā arī iespēja saņemt nodokļu atmaksu. Savukārt darba devēju iemaksas pieauga par 4%.

2013.gada beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 165,6 miljonus latu (235,7 miljonus eiro), gada laikā pieaugot par 16,3%.

No pensiju plānu kapitāla gada laikā tika izmaksāti 9,2 miljoni latu (13,1 miljons eiro) jeb par 14,6% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tostarp lielākā daļa jeb 95% tika izmaksāta saistībā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

Vidējais pensiju plānu ienesīgums 2013.gadā bija 2,8% (gadu iepriekš 8,5%), individuāliem plāniem tas bija robežās no mīnus 2,9% līdz plus 10,1%.

2013.gada beigās gandrīz pusi no pensiju plānu portfeļa veidoja ieguldījumu fondu apliecības (49%), t.sk. aptuveni puse bija tādu ieguldījumu fondu apliecības, kas galvenokārt iegulda fiksēta ienākuma instrumentos un 43% bija tādu fondu apliecības, kas fokusējas uz akcijām.

Trešdaļu no portfeļa veidoja ieguldījumi parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (34%). Gada laikā pieauga ieguldījumu parāda vērtspapīros īpatsvars, kā arī nedaudz pieauga noguldījumu un prasību pret kredītiestādēm īpatsvars.

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs pieauga, 2013. gada beigās sasniedzot 63,3 miljoni latu (90,1 miljons eiro) jeb 38,2% no kopējiem ieguldījumiem. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 96,3% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojošos dalībnieku skaits gada beigās sasniedza 220 646, tas ir, 22% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, jeb par 13,4 tūkst. dalībnieku vairāk nekā pirms gada.

Ar privāto pensiju fondu pārskatu kopsavilkumu par 2013. gadu iespējams iepazīties FKTK mājas lapas «www.fktk.lv» sadaļā Statistika/ Pensiju fondi.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu