«Pērle» apbūve Mazā Baltezera krastā būs droša un neierobežos pieeju ezeram

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 4. martā plašsaziņas līdzekļos izplatītā informācija, ka Ādažu novadā [s:40797] krastā paredzētais sabiedriskās un dzīvokļu apbūves komplekss «[s:40798]» tiks attīstīts applūstošā teritorijā, ir nekorekta. Patiesībai neatbilst arī apgalvojums, ka netiks ievērota tauvas josla, portālu «Apollo» informēja Jānis Stakens, SIA New Europe direktors.

Projekta autors ir arhitektu biroja AB3D pazīstamais arhitekts Juris Mitenbergs, un «Pērle» būs vienīgais šāda tipa ēku komplekss Latvijā. Mitenbergs, pateicoties tieši šim projektam, pirms diviem gadiem saņēma augstu novērtējumu konkursā «EUROPE 40 UNDER 40», iekļūstot starp četrdesmit Eiropas labākajiem jaunajiem arhitektiem un dizaineriem. Projekts, pateicoties tā oriģinālajam arhitektoniskajam risinājumam un unikālajam telpiskajam plānojumam, 2008. gadā ieguva arī otro vietu  MIPIM arhitektūras gadatirgū Kannās (MIPIM Architectural Rewiew Future Project Awards 2008) saņēma apbalvojumu kategorijā «Nākotnes projekti».

Arhitekts Mitenbergs uzsver: «Esmu ārkārtīgi gandarīts, ka tiks realizēts šis sen lolotais un pasaulē plašu atzinību jau guvušais projekts, kas ir laikmetīgās arhitektūras paraugs. Projekta elementu būvniecība ir izaicinājums, bet rezultāts būs iespaidīgs – līdz ar bijušās liellaivu piestātnes rekonstrukciju ezerā tiks veidota divdesmit metru gara pārkare virs ūdens. Ēkas arhitektūra veidota, respektējot apkārtējo vidi, reljefu, ezera piekrasti, maksimāli saglabājot apkārtējo priežu mežu un harmoniski ierakstoties latviskajā ainavā. Vieta Mazā Baltezera krastā pati par sevi ir izcila šādas skaistas ieceres realizācijai. Pasūtītāju var vienīgi uzteikt par to, ka bijis gatavs ievērot mūsu ieteiktos ārējās apdares elementus un kvalitatīvas būvniecības risinājumus.»  

Jāpiezīmē, ka būvniecība uz ūdens ir plaši izplatīta un tiek augstu vērtēta visur pasaulē. Piemēram, viens no mūsdienu pazīstamākajiem pasaules līmeņa arhitektiem Vang Šu (Wang Shu) par saviem projektiem virs ūdens saņēmis Prickera (Pritzker) arhitektūras balvu, kas bieži tiek dēvēta par arhitektūras Nobela prēmiju. Diemžēl Latvijā šādas arhitektūras paraugu joprojām nav. 

Plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija, ka «Pērle» māju komplekss tiek būvēts applūstošā teritorijā, neatbilst patiesībai. Projekta attīstītājs «New Europe Real Estate» šo teritoriju iegādājās pirms pieciem gadiem, un šajā vietā saskaņā ar teritorijas attīstības plānojumu jau bija paredzēta jaukta sabiedrisko un dzīvojamo ēku apbūve. Ādažu novada būvvaldē ikvienam ir iespēja iepazīties arī ar Mazā Baltezera teritorijas kartēm, kurās skaidri redzams, ka tā nav applūstoša teritorija. Vēl jo vairāk – Mazais Baltezers ir caurteces tipa ezers, kuru ar Lielo Baltezeru savieno Baltezera kanāls, kas izrakts 20. gadsimta sākumā, tādēļ minētā teritorija nemaz nevar applūst. Turklāt ezera krasta reljefs ir paugurains un projektu «Pērle» paredzēts attīstīt vietā, kur reljefs veido uzkalnu. 

Līdz šim teritorijas pie Mazā Baltezera apbūvei notikušas četras sabiedriskās apspriešanas, un visi tajās izteiktie aizrādījumi ir ņemti vērā, veicot nepieciešamos uzlabojumus. 

Attīstot projektu «Pērle,» tiks garantēta brīva piekļuve ezeram un ievērota tauvas josla. Projekta attīstītājs, izstrādājot «The Pearl» projektu, ir ievērojis likuma prasības, kas noteic, ka tauvas josla ir sauszemes josla gar ūdeņu krastu, kas paredzēta ar zveju vai kuģošanu saistītām darbībām un kājāmgājējiem. Dabiskās tauvas joslas platums gar privāto ūdeņu krastiem ir 4 metri, bet gar pārējo ūdeņu krastiem – 10 metri. Lai arī daļa no daudzdzīvokļu māju kompleksa atradīsies virs tauvas joslas (proti, virs ūdens tiks būvēta pārkare), iedzīvotājiem būs iespēja piekļūt ūdeņiem gan kājām, gan arī ar automašīnu. Turklāt telpas, kas atradīsies virs ezera ūdens, būs pieejamas sabiedrībai - tur atradīsies sabiedriskās ēdināšanas iestāde, fitnesa klubs un atpūtas zona.

Nekorekta ir izplatītā informācija, ka «Pērle» attīstītājs ir uzbēris dambi ezera krastā. Saskaņā ar šā gada 9. februārī izsniegto būvatļauju apbūves teritorijā ir iedzīti izmēģinājuma pāļi, bet krasta reljefs nav mainīts. Jāuzver, ka šī teritorija patlaban ir vizuāli degradēta, savulaik tur atradās kuģīšu piestātne, kurā tika pārkrauta no Daugavas izsūknētā smilts, bet ezera ūdeņos jau vairākus gadus atrodas cilvēka veselībai un dzīvībai bīstami objekti. Attīstot projektu «Pērle», vide tiks uzlabota un padarīta drošāka arī apkārtnes iedzīvotājiem un atpūtniekiem. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu