Pērn valsts par uzkrājumu veidošanu iedzīvotājiem atmaksājusi 11,3 miljonus eiro (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: vivido, CC BY-NC-ND 2.0

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotajiem datiem, 75 000 Latvijas iedzīvotāju iesniegtajās ienākumu deklarācijās par 2012.gadu norādījuši, ka veikuši iemaksas pensiju 3.līmenī, uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā ar kopējo summu 46,9 miljoni eiro. Savukārt valsts šiem iedzīvotājiem 2013. gadā atmaksājusi teju 11,3 miljonus eiro, informē bankā «Citadele».

Kopumā deklarācijas par 2012. gadu iesnieguši vairāk nekā 386 000 iedzīvotāju, tai skaitā 75 000 nodokļu maksātāji deklarāciju iesnieguši, uzrādot, ka veic iemaksas pensiju 3.līmenī, dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu.

Latvijas iedzīvotāji kopumā deklarējuši attaisnotos izdevumus par 2012. gadu 361 miljona eiro apjomā, no kuriem 13% jeb 46,9 miljoni eiro ir iedzīvotāju veiktās iemaksas pensiju 3.līmenī, kā arī iemaksas uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā.

Savukārt valsts 2013. gadā par uzkrājumu veidošanu nodokļu deklarētājiem atmaksājusi teju 11,3 miljonus eiro jeb attiecīgi 24% no 46,9 miljoniem eiro.

«Redzam, ka 2013.gadā vērojama pozitīva tendence, jo iedzīvotāji aktīvāk izmantojuši iespēju saņemt nodokļu atmaksu no valsts par uzkrājumu veidošanu 2012.gadā. Uzkrājumu veikšana iedzīvotājiem sniedz divus labumus - tā ir iespēja ik mēnesi novirzīt salīdzinoši nelielas summas uzkrājumiem, tādējādi sniedzot drošības sajūtu, ka pensijas vecumā būs iespējams saņemt ienākumus papildu valsts noteiktajam pensijas apjomam, kā arī saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu 24% apmērā par veiktajām iemaksām,» teic AS «Citadele atklātā pensiju fonda» valdes priekšsēdētāja Jolanta Jērāne.

Saskaņā ar likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» 10.pantu fiziskas personas veiktās iemaksas dzīvības apdrošināšanas ar līdzekļu uzkrāšanu un pensiju 3.līmenī tiek uzskatītas par attaisnotajiem izdevumiem. Tas nozīmē, ka uzkrājuma veicējs var saņemt nodokļu atlaides 24% apmērā no veiktajām iemaksām, kas nepārsniedz 10% no konkrētā iedzīvotāja gada bruto ieņēmumiem.

Lai pilnvērtīgi izmantotu visas iespējas saņemt nodokļu atvieglojumus, ir iespējams veikt iemaksas gan dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu), gan pensiju 3.līmenī. Kopējais maksimālais iemaksu apjoms, kuram var tikt piemēroti iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi 24% apmērā, ir 20% no personas gada bruto ienākumiem, ko veido 10% no iemaksām privātajos pensiju fondos un vēl 10% no iemaksām dzīvības apdrošināšanā. 20% ierobežojums attiecas uz minēto uzkrājumu un veikto ziedojumu vai dāvinājumu kopsummu.

Kā skaidro Jērāne, ir jāveicina iedzīvotāju informētība par iespēju atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, veicot iemaksas gan dzīvības apdrošināšanas ar līdzekļu uzkrāšanu, gan pensiju 3.līmenī, jo arvien salīdzinoši neliela sabiedrības daļa zina par šo iespēju un to izmanto.

VID aicina ienākumu deklarāciju iesniegt elektroniski, noslēdzot līgumu ar VID un kļūstot par VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotājiem. Tas ir ērtākais, vienkāršākais un ātrākais deklarēšanas veids, jo dienesta rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāja gūtajiem ienākumiem, neapliekamajiem ienākumiem, informācija no kredītiestādēm par veiktajām iemaksām pensiju fondos, informācija no apdrošināšanas sabiedrībām par veiktajām iemaksām par dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem, kā arī no iepriekšējiem gadiem pārnestie attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem tiek automātiski aizpildīti deklarācijas formā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu