Pētījums: internetu Latvijā lieto sievietes, jaunieši un izglītoti cilvēki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

No Latvijas interneta lietotājiem 2010.gada martā sievietes veidoja 52%, bet gados jauni cilvēki (no 15 līdz 34) - 53% no kopējā lietotāju skaita, teikts interneta lietošanas pētniecības kompānijas «Gemius» pārskats par interneta lietošanu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs «Do you CEE?».

Kā biznesa portāls «Nozare.lv» uzzināja «Gemius» Latvijas filiālē «Gemius Latvia», pētījums satur samērā vecus datus par Latvijas interneta lietošanas paradumiem, jo tas publicēts tikai pēc tam, kad savākti dati no visām 15 pētījumā ietvertām valstīm.

Tomēr jaunākie dati, kas redzami «Gemius Latvia» bez maksas pieejamos interneta resursos, liecina, ka nav notikušas būtiskas pārmaiņas galvenajos lietošanas rādītājos, taču tur nav redzams jaunākais iedalījums pēc vecumiem.

Lielākā interneta lietotāju grupa Latvijā - 28% no kopējā skaita - pēc «Gemius» pētījumos izmantotā vecuma grupu iedalījuma 2010.martā bija vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Sadalot Latvijas interneta lietotājus pēc nodarbošanās, «Gemius» konstatēja, ka 22% ir speciālisti un kantora darbinieki, 18% - studenti, 14% - strādnieki un tehniskie darbinieki, bet 9% - bezdarbnieki.

Pētījums arī konstatējis, ka starp interneta lietotājiem Latvijā 2010.gada martā bija 5% mazie uzņēmēji, 3% pensionāri un 1% - zemnieki.

Pētniecības uzņēmums lēš, ka Latvijā internetu kopumā pērn martā lietoja 1,2 miljoni iedzīvotāji.

Interneta lietotāju skaits ar augstāko izglītību veidoja 29% no interneta lietotāju kopējā skaita, un līdzīgam skaitam bija vidējā tehniskā izglītība. 19% lietotāji bija pabeiguši vidusskolu, bet tikai 13% bija pamatskolas vai nepabeigta vidusskolas izglītība, balstoties uz 2010.gada martā ievāktiem datiem.

«Gemius» pētījums arī liecina, ka 72% no Latvijas interneta lietotājiem dzīvo lielākās pilsētās, 39% dzīvo Rīgā, bet 10% - Rīgas rajonā.

«Gemius» pārskatā, kas ir 265 lappuses garš, ietverti dati un interneta resursu topi 15 Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs, kurām arī pieskatīta Turcija. Dati ievākti ar dažādiem elektroniskiem tā sauktajiem monitoringa vai darbības internetā uzraudzības rīkiem.

«Gemius» ir dibināts 1999.gadā Polijā un darbojas 20 Eiropas un Tuvējo Austrumu valstīs. Kompānijas Latvijas filiāle ir SIA «Gemius Latvia»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu