Pētījums: mājas kaķi ir daudz plēsīgāki, nekā uzskatīts iepriekš

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIAnovosti/Scanpix

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka kaķi, kas uzturas ārā, nogalina daudz vairāk citu dzīvnieku, nekā līdz šim uzskatīts, ziņo amerikāņu laikraksts «USA Today». 

Džordžijas Universitātes zinātnieku pētījumā atklāts, ka 30 procenti mājas kaķu, kuriem ir iespēja uzturēties ārā, nedēļā nogalina aptuveni divus dzīvniekus.

«Iespējams, iepriekšējie aprēķini bija pārāk konservatīvi tāpēc, ka tajos tika iekļauti tikai tie dzīvnieki, ko kaķi pārnesa mājās,» teica pētniece Kerija Anna Loida.

Sadarbībā ar televīzijas kanālu «National Geographic» veiktajā pētījumā 60 kaķiem tika uzliktas ar kameru aprīkotas kakla siksnas. Vienreiz dienā nofilmētais tika nosūtīts universitātes zinātnieku komandai.

Pētnieki noskaidroja, ka kaķi apēd aptuveni 30 procentus upuru, mājās pārnes vien ceturto daļu medījuma, bet pārējos atstāj turpat, kur to noķēruši.

41 procents mājas kaķu nogalina ķirzakas, čūskas un vardes. Ceturtdaļa medī burundukus un citus grauzējus, savukārt 20 procenti iecienījuši kukaiņus un tārpus. 12 procenti mājas kaķu uzbrūk putniem.

Lai arī putni tiek nogalināti diezgan reti, vairāki dabas aizstāvji apgalvo, ka ASV dzīvojošie 74 miljoni mājas kaķu vainojami putnu populācijas sarukšanā.

«Kaķu uzbrukumi ir viens no iemesliem, kāpēc katrai trešajai ASV putnu sugai draud izmiršana,» apgalvo organizācijas «American Bird Conservancy» prezidents Džordžs Fenviks.

Pētījumā noskaidrots, ka mājas kaķi ārpasaulē pakļauj briesmām arī sevi. 45 procenti dzīvnieku šķērso ceļus, 25 procenti ēd un dzer ārā atrastas lietas, un piektdaļa mājas mīluļu lien notekās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu