Pētījums: stress darbā izraisa depresiju

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Cilvēki, kuri darbā pastāvīgi cieš no stresa, pakļauti lielākam depresijas riskam, par nesen veikta pētījuma secinājumiem raksta izdevums «American Journal of Public Health».

No 24 000 pētījumā iztaujāto kanādiešu strādnieku 5% gada laikā cietuši no depresijas, konstatē zinātnieki.

Līdzšinējā izpēte jau atklājusi, ka stress izraisa paaugstinātu asinsspiedienu un sirds slimības, tomēr pētījumu, kas saistītu stresu ar depresiju, līdz šim bijis maz, un parasti to secinājumi attiecināti tikai uz atsevišķām profesijām vai uzņēmumiem, norāda viena no pētījuma autorēm Ņujorkas štata Ročesteras universitātes zinātniece Emma Robertsone Blekmora.

Depresijas risks visaugstākais ir vīriešiem, kuri darba vietā pakļauti stingrām prasībām, bet kuriem pašiem profesionālā ziņā ir maz neatkarības un ietekmes uz lēmumu pieņemšanu.

Savukārt sieviešu profesionālā stresa galvenais izraisītājs ir vienīgi ietekmes trūkums uz lēmumu pieņemšanu darbā, sacīja zinātniece un piebilda, ka tas, iespējams, izskaidrojams ar to, ka sievietes un vīrieši strādā dažādus darbus. Sievietes vairāk sliecas pieņemt nepilna darba laika darbus, lai labāk varētu līdzsvarot profesionālo un ģimenes dzīvi.

Atbalsta trūkums no kolēģiem un priekšniekiem vienādā mēra izraisa depresiju gan vīriešiem, gan sievietēm, konstatē zinātniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu