Pētījums: valsts ģimnāzijas ir pārliecinoši labākās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ideja par valsts ģimnāziju atvēršanu ir sevi attaisnojusi, un šīs skolas Latvijas skolu reitingā ir starp labākajām, liecina laikrakstā «Latvijas Avīze» publicētais pētījums.

Visaugstāko rādītāju no visām skolām ieguvusi Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, kas pagājušajā mācību gadā olimpiādēs izcīnījusi 109 medaļas, no tām 33 zelta, kā arī 72 atzinības rakstus, iegūstot 32,06 reitinga punktus.

2. vietu republikānisko pilsētu skolu sarakstā ieņem Rīgas Franču licejs ar 21,06 reitinga punktiem, savukārt 3. vietā ierindojusies Daugavpils Krievu vidusskola-licejs ar 19,45reitinga punktiem.

Pilsētu skolu sarakstā 1. vietu ieņem Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija, kas ieguvusi 19,25 reitinga punktus, savukārt 2. vietā ar 11,21 reitinga punktu ierindojusies Cēsu Valsts ģimnāzija. 3. vietu šajā sarakstā ieņem Dobeles Valsts ģimnāzija ar 10,91 reitinga punktu, bet par 0,6 punktiem atpaliek Siguldas Valsts ģimnāzija.

Savukārt lauku skolu sarakstā 1. vietā ar 14,4 reitinga punktiem ierindojusies Saldus rajona Jaunauces pamatskola. 2. vietā atrodas Preiļu rajona Jaunsilavas pamatskola — 7,83 punkti, Limbažu rajona Puikules pamatskola — 7,81 punkts, Liepājas rajona Sikšņu pamatskola — 7,5 punkti, bet 5. vietu ieņēmusi Preiļu rajona Sutru pamatskola — 7,14 punkti.

«Attiecībā uz lielajām skolām situācija īpaši nemainās, arī mazpilsētās pārsvarā vienas un tās pašas mācību iestādes ieņem stabilas pozīcijas,» skaidro Latvijas skolu reitinga veidotājs pedagogs Jānis Endele. «Analizējot reitingus, redzu, ka ideja par valsts ģimnāziju atvēršanu ir sevi attaisnojusi — šīs skolas ir starp spēcīgākajām, un ģimnāzijas pārliecinoši ir starp labākajām republikānisko pilsētu skolu reitingā. Jā, šīs skolas ir domātas īpaši spējīgu skolēnu attīstīšanai, tā ir sava veida izlase, un ar to ir attiecīgi jāstrādā, tāpēc šajās skolās ir skolotāji, kuri mīl savu darbu un mīl mācīties.»

Savukārt lauku skolu reitings ir ļoti mainīgs. «Mēs rēķinām sasniegumu attiecību pret skolēnu skaitu, tādēļ lauku skolās pietiek izcili nostartēt pāris skolēniem un skolas vieta reitingā jau mainās,» skaidro Endele.

Šodien Latvijas Nacionālajā operā svinīgi pasniegs tradicionālās Draudzīgā aicinājuma balvas — Gudrības pūcītes, kuras saņems skolas, kuru audzēkņiem pagājušajā gadā vislabāk veicies mācību priekšmetu olimpiādēs. Veidojot reitingu, tiek vērā ņemta balvu un skolēnu skaita attiecība.

Metodiku izstrādājis pedagogs Jānis Endele, kas veido reitingu jau devīto gadu.

Endele plāno arī izveidot reitingu, kurā vērtētu skolas pēc centrālo eksāmenu rezultātiem. Patlaban nepieciešami līdzekļi, lai izveidotu speciālu programmatūru, kurā varētu atlasīt arī skolu sasniegumus noteiktos priekšmetos.

Piemēram, ir skolas, kuras kopējā reitingā īpaši neizceļas, bet kurām ir ļoti labi rezultāti vienā mācību priekšmetā, piemēram, literatūrā. Ja vēl visus rādītājus izsver pa gadiem, ir redzams, kur katras skolas pozīcijas ir noturīgas. Šāds informācijas apkopojums palīdzētu vecākiem mērķtiecīgāk izvēlēties skolu saviem bērniem, norāda Endele.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu