Pieaug izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības par ārvalstīs izraisītajiem ceļu satiksmes negadījumiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistiku šī gada pirmajos sešos mēnešos par ārvalstīs izraisītiem ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg) apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāti 2,91 milj. Ls, kas ir par 4.5% vairāk, nekā pērn pirmajā pusgadā, kad izmaksu apmēri sasniedza 2,78 milj. Ls. Salīdzinot ar 2009.gadu, atlīdzību īpatsvars par ārvalstīs notikušiem CSNg audzis turpat divas reizes.

Kā liecina LTAB statistika šī gada pirmajos sešos mēnešos par ārvalstīs izraisītajiem negadījumiem pieņemti vairāk kā 1500 lēmumi kas ir par 13.3% vairāk nekā 2011.gada pirmajā pusgadā, kopsummā izmaksājot atlīdzības gandrīz trīs miljonu latu vērtībā. Kā norāda LTAB, lēmumu skaita palielinājums, kā arī apdrošināšanas atlīdzību izmaksu kāpums ir saistīts ar to, ka vērojama aizvien lielāka Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu kustība uz ārvalstīm.

«Šī gada pirmajā pusgadā atlīdzības par ārvalstīs reģistrētajiem apdrošināšanas gadījumiem sastāda ievērojamu daļu - 26.1% no kopējās atlīdzību lēmumu summas. Salīdzinājumam, 2009.gadā šo atlīdzību īpatsvars sastādīja tikai 15.0%, 2010.gadā - 20.0%, 2011.gadā - 24.2%. To var skaidrot ar negadījumu apmēriem, jo nereti tieši ārzemēs tiek izraisīti smagi ceļu satiksmes negadījumi ar nopietnām sekām. Bez tam, jau kopš 2009.gada, ir vērojama ārvalstīs notikušo CSNg skaita pieauguma tendence, kas ir saistīts ar starptautisku pārvadājumu skaita palielinājumu, kā arī iedzīvotāju vēlmi doties ceļojumā ar automašīnām», skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Pēc LTAB informācijas statistikas datiem redzams, ka vēl arvien saglabājas tendence, ka vidējais atlīdzības izmaksas lielums par ārzemēs notikušajiem CSNg ir vairākas reizes lielāks, kā Latvijā reģistrētajiem. 2012.gada pirmajā pusgadā izmaksas lielums par ārzemēs notikušajiem CSNg ir 3,6 reizes lielāks nekā vidējais atlīdzības izmaksas lielums, kas tiek izmaksāts par Latvijā notikušajiem CSNg. Salīdzinājumam, ja vidējās atlīdzības lielums par Latvijā notikušiem negadījumiem šī gada pirmajā pusgadā sastāda Ls 592, tad par ārzemēs izraisītiem jau Ls 2 106.

Šī gada pirmajā pusgadā vislielākais apdrošināšanas gadījumu skaits reģistrēts Vācijā (178), Krievijā (128), Lietuvā (121), Polijā (120) un Igaunijā (70).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu