Piebalgas amatu diena Vēveros (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina iepazīties ar senajām amatu prasmēm, kā arī iesaistīties tautas muzicēšanā un rotaļās, pavadot dienu gleznainajā Piebalgā š. g. 11. augustā muzeja lauku nodaļā «Vēveri» no 12:00 līdz 16:00.

Piebalgas amatu dienā Vēveros darbosies un ļaus līdzdarboties amatnieki un tradicionālo prasmju zinātāji. Apmeklētāji varēs vērot un apgūt vērpšanas, aušanas, grozu pīšanas un tāšu apstrādes prasmes. Drosmīgākie varēs izmēģināt spēku Brīvdabas muzeja tautas lietišķās mākslas studijas «Auseklis» kalēja darbnīcā. Abrā briedīs mīkla un, kad pienāks laiks, lielajā maizes krāsnī tiks cepta rupjmaize. Kad darbi būs padarīti, Amatas novada folkloras kopa «Ore» aicinās uz tradicionālo dziedāšanu, muzicēšanu, rotaļām un dančiem. Pasākuma viesi – deju kopa no Berštetes (Francija).

biedrības «Cēsu rajona lauku partnerība»

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija – muzejs «Vēveri» atrodas Vecpiebalgas novadā, apmēram 8 km attālumā no Vecpiebalgas centra gleznainā vietā starp Gailīša, Slieķa un Bricu ezeriem. Vēveriem ir vismaz 400 gadu sena vēsture. Kopš 20. gadsimta 80. gadiem Vēveros iekārtota Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija ar mērķi saglabāt vēsturiski veidojušos kultūrainavu – Piebalgas zemnieku darba un dzīves pieminekļus ar senatnīgām sētām, ēkām, ceļiem, koku stādījumiem vidē un vietā, kur tie radušies. Ekspozīcijā aplūkojamas vairākas saimniecības, audēju darba rīki no spoļu rāmja līdz stellēm, dažādi audumi, ratiņdreimaņa un zemkopja darbarīki, mūsdienu cilvēkam neierasti mājsaimniecības priekšmeti un lietas. Vēveru kalna augstākajā vietā atjaunotas vējdzirnavas, no kuru galerijas un augšējā stāva lieliski redzams Vēveru kopskats un Piebalgas tāles. Ziema vai vasara – būsiet gaidīti Vēveros!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu