Piekautā puisēna mātei neatjauno bērna aprūpes tiesības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas Bāriņtiesas sēdē šodien pieņemts lēmums neatjaunot bērna aprūpes tiesības mātei, kuras trīs gadus vecais dēls 19.maijā ar smagām traumām nogādāts Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā.

Puisēna veselības stāvoklis patlaban tiek vērtēts kā apmierinošs, viņš joprojām ārstējas slimnīcā un tur viņam būs jāpavada vēl apmēram pusotra nedēļa, aģentūrai LETA pastāstīja Bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece Inese Ērgle.

Bāriņtiesa šodien nav atjaunojusi bērna mātei aprūpes tiesības, tāpēc puisēns patlaban skaitās ar bāriņtiesas lēmumu ievietots ārpusģimenes iestādē, tomēr pēc ārstēšanās slimnīcā zēns netiks uzreiz ievietots kādā bērnunamā, bet kādā no krīzes centriem saņems rehabilitāciju. Pa šo laiku viņam tiks meklēta audžuģimene.

Pagaidām neviens no pārējiem ģimenes locekļiem neesot izrādījis interesi ņemt puisēnu savā aizbildniecībā un, ja arī tas notiktu, radinieku loks ir tāds, ka Bāriņtiesai būtu rūpīgi jāizvērtē, vai zēna aprūpi tiem varētu uzticēt, atzina Ērgle.

Māte par Bāriņtiesas lēmumu esot informēta, un viņai ir tiesības to pārsūdzēt. Savukārt Sociālais dienests, ņemot vērā situācijas neviennozīmību, ir piedāvājis rehabilitāciju arī mātei. «Tā kā viņa nav agresīva un fiziski speciālistu klātbūtnē var neapdraudēt šo bērnu, tad viņi varētu rehabilitāciju saņemt vienā institūcijā, kā to piedāvāja Sociālais dienests,» sacīja Ērgle. Mātei tiktu sniegta emocionālā palīdzība, psihologa konsultācijas, kas «palīdzētu sakārtot savas lietas, jo acīmredzot īsti pareizas izpratnes par bērna aprūpi un audzināšanu viņai nav».

Bāriņtiesa cer, ka puisēnam izdosies atrast audžuģimeni un viņš nebūs jāievieto bērnunamā, tomēr arī iespējamajiem audžuvecākiem būs nepieciešams laiks, lai ar zēnu iepazītos, taču tas notiks tikai pēc tam, kad viņam vairs nebūs jāuzturas slimnīcā.

Jau ziņots, ka Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā 19.maijā nogādāts 2007.gadā dzimis puisītis ar smagām traumām, kas gūtas ilgstošā laika posmā, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Bērnam nonākot slimnīcā, viņa veselības stāvoklis bijis smags - viss viņa ķermenis bija klāts ar daudziem sasitumiem, brūcēm un zilumiem. Uz bērna ķermeņa bija svaigas brūces, sasitumi, kā arī zilumi, kas liecina par to, ka viņš tos guvis arī pavisam nesen. Uz jautājumu, vai tie varētu būt nejauši gūti sasitumi, Namniece norādīja, ka bērnam sasists viss ķermenis: gan rokas un kājas, gan mugura un galva. Bērns tika ievietots slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā un elpināts mākslīgi, taču nu jau viņa veselības stāvoklis ir apmierinošs.

Izsaukums saņemts no Rīgas.

Kā aģentūrai LETA 20.maijā apstiprināja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, policija ir saņēmusi informāciju par minēto gadījumu un ir sākts kriminālprocess par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo.

Pēc šī gadījuma Rīgas Bāriņtiesa pieņēmusi vienpersonisku lēmumu, kas paredz mātei atņemt civillikumā paredzētās bērna aprūpes tiesības, un tas ir spēkā 15 dienas. Šīs tiesības šodien netika atjaunotas.

Ģimene iepriekš neesot nonākusi Bāriņtiesas redzeslokā un tās speciālistiem nav informācijas, vai kāds par šo ģimeni agrāk ir sūdzējies policijā. «Ja bērns ar tik smagām traumām nonācis slimnīcā un atrodas ļoti lielā dzīvības apdraudējumā, tur nav citu variantu un jautājums ir jārisina policijai,» aģentūrai LETA iepriekš norādīja Bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu