Pieprasa Obamam pastiprināt spiedienu uz Irānu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV Pārstāvju palāta ceturtdien apstiprināja asā tonī ieturētu rezolūciju, kurā izteikts brīdinājums par draudiem, ko radītu ar kodolieročiem bruņota Irāna, un aicinājums prezidentam Barkam Obamam pastiprināt diplomātisko un politisko spiedienu uz Teherānu.

Rezolūcija tika pieņemta ar 410 balsīm, pret balsojot tikai 11 likumdevējiem.

Rezolūcijā norādīts, ka laiks, kas atlicis, lai neļautu Irānai iegūt kodolieročus, ir «ierobežots», un Baltais nams tiek aicināts «turpināt un pastiprināt ekonomisko un diplomātisko spiedienu», kas tiek izdarīts uz Teherānu, lai to novērstu.

Rezolūcijā noraidīta «jebkāda politika, kas paļautos uz mēģinājumiem savaldīt ar kodolieročiem apgādātu Irānu».

Rezolūcija pieprasa, lai no Irānas puses tiktu panākta pilnīga urāna bagātināšanas un pārstrādes pārtraukšana, kā arī pilnīga sadarbība ar Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA).

Dokumentā uzsvērts, ka ASV nacionālās intereses pieprasa, lai kodolieroči nenonāktu Irānas rokās, un ka nepieciešams panākt pastāvīgu līgumu, kas garantētu, ka Teherānas kodolprogramma ir pilnībā miermīlīga.

Deklarācijā norādīts, ka islāmistu režīms jāpiespiež atteikties arī no ballistisko raķešu izstrādes programmas un «vardarbīgo ekstrēmistu atbalstīšanas».

Rezolūcijai atbalstu izteica Amerikas-Izraēlas Sabiedrisko lietu komiteja, ebreju lobija organizācija, kura ASV bauda lielu ietekmi.

Tikmēr Nacionālā Amerikas-Irānas padome aicināja Pārstāvju palātas locekļus balsot pret šo rezolūciju, norādot, ka tā «ievērojami pazemina latiņu karam ar Irānu».

Līdzīga rezolūcija iesniegta apstiprināšanai arī Senātā, un balsojums par to gaidāms tuvākajā laikā.

23.maijā Bagdādē gaidāma ANO Drošības padomes pastāvīgo locekļu - ASV, Lielbritānijas, Francijas, Ķīnas un Krievijas, kā arī Vācijas delegāciju tikšanās ar Irānu, kurā paredzēts turpināt sarunas par Teherānas kodolprogrammu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu