Piesakies projektam «Nesmēķējošā klase 2007/2008»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) aicina 7.–8. klašu skolēnus pieteikt savas klases dalību projektam «Nesmēķējošā klase 2007/2008».

Projekta mērķis ir piedāvāt šo klašu skolēniem pārbaudīt savu izturību, atsakoties no smēķēšanas, pieņemt izaicinājumu un pierādīt savu spēju uzvarēt cigareti, tā uzlabojot savu un savu draugu veselību. Tāpat projekts piedāvā sacensību par izturību ar citām nesmēķējošām klasēm. Kolektīvi, kuri projekta laikā nesmēķēs, piedalīsies izlozē par veicināšanas balvām un pašu galveno balvu — aktīvās atpūtas nedēļas nogali visai klasei. Projekts notiks četrus mēnešus — no šā gada 1. decembra līdz 2008. gada 30. aprīlim, portālu «Apollo» informēja Līva Auna, SVA Sabiedrisko attiecību daļas vecākā speciāliste.

Lai pieteiktu dalību projektā, veicami trīs soļi: 1) visai klasei jāvienojas, ka neviens skolēns četrus mēnešus nesmēķēs; 2) par savu vēlmi piedalīties projektā skolēni ziņo SVA projekta koordinatoriem no 5. līdz 23. novembrim; 3) klasēm, kas piesaka savu dalību projektā, jāreģistrējas un jāatzīmējas katrai klasei paredzētā plakātā.

Reizi mēnesī Nesmēķējošās klases sniedz projekta organizatoriem atskaiti par savu apņemšanos nesmēķēt. Laicīgu atskaišu nosūtīšanu pārrauga klases audzinātājs.

www.sva.gov.lv

Projekts Latvijā notiek jau trešo gadu, un pagājušajā gadā dalību projektam pieteica 215 klases, kopā — 3636 skolēni. Līdz finālam izturēja 103 klases. Projekts ar svinīgu pasākumu noslēdzās Kongresa namā šā gada 31. maijā, kur galveno balvu — piedzīvojumiem bagātu, izklaidējošu divu dienu pārgājienu ieguva Ludzas pilsētas ģimnāzijas 7.A klase.

«Nesmēķējošā klase» ir Eiropas Savienības Sabiedrības veselības programmas iniciēts profilakses projekts jauniešiem, kas Eiropā notiek jau 10. gadu, par galveno mērķi izvirzot: aizkavēt iespējamo smēķēšanas sākšanu un veicināt smēķēšanas atmešanu tiem jauniešiem, kas jau sākuši šo kaitīgo ieradumu. Projekts paredzēts tieši 14–15 gadu veciem skolēniem, jo praktiskie pētījumi šajā vecumā pierādījuši saistību starp pirmajiem smēķēšanas mēģinājumiem un varbūtību kļūt par regulāru smēķētāju. Tāpat pētījumi pierāda, ka pirmie atkarības simptomi attīstās jau pēc dažām nedēļām arī tad, ja tiek smēķēts neregulāri, piemēram, dažādos izklaides pasākumos.

Saskaņā ar skolas vecuma bērnu veselību ietekmējošo paradumu pētījumu (HBSC) Lietuva, Latvija, Igaunija, Polija un Ungārija pieder pie tām divpadsmit valstīm, kurās ir vislielākā smēķēšanas izplatība jauniešiem 11, 13 un 15 gadu vecumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu