Pirmā privātā kosmosa kravas kuģa komerciālais lidojums uz SKS notiks oktobra sākumā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pirmais uzņēmumam «SpaceX» piederošā kosmosa kravas kuģa «Dragon» komerciālais lidojums uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) notiks 7.oktobrī, ziņo ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Kā norādīts aģentūras vietnē, «Dragon» un tā nesējraķete «Falcon 9» šobrīd ir atzīti par pilnībā gataviem startam, bet SKS - par gatavu saslēgties ar kravas kuģi.

Saskaņā ar plānu «Dragon» 7.oktobrī plkst.20.34 pēc vietējā laika jāstartē no kosmodroma Kanaveralas zemes ragā un 10.oktobrī jāsaslēdzas ar SKS. Oktobra beigās «Dragon» atvienosies no SKS un nolaidīsies Klusā okeāna ūdeņos netālu no Kalifornijas piekrastes.

Kosmosa kuģim SKS jānogādā 450 kilogrami lietderīgās kravas, tostarp materiāli 166 zinātnisko eksperimentu veikšanai. Atpakaļ «Dragon» nogādās 230 kilogramus SKS detaļu, kā arī vairāk nekā 30 kilogramus zinātnisko pētījumu rezultātu.

Plānotais «Dragon» lidojums uz SKS kļūs par pirmo no 12 lidojumiem, ko paredz starp NASA un «SpaceX» noslēgtais līgums. Kopējā līguma vērtība tiek lēsta uz 1,6 miljardiem dolāru.

2010.gada decembrī «SpaceX» ar savu «Dragon» lidojumu iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.

Šī gada maijā «Dragon» veiksmīgi veica izmēģinājuma lidojumu uz SKS un atpakaļ.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu