Pirmais ginekologa apmeklējums

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Man ir tāda problēma. Man jau ir 15 gadi, bet vēl ne reizi neesmu bijusi pie ginekologa, bet vēlētos to beidzot izdarīt. Bet nevēlos par to runāt ar savu māti.  Jau divus gadus kā neesmu nevainīga, bet nekādu sūdzību it kā nav. Tomēr gribas pārbaudīties, vai viss ir kārtībā.. Vai ir kāda iespēja apmeklēt ginekologu bez vecāku un ģimenes ārsta ziņas? Lūdzu, atbildiet pēc iespējas ātrāk, jo man tas ir ļoti svarīgi. Jau iepriekš paldies. Aija

Tev ir jāsagatavo sevi pirmajai vizītei pie ginekologa. Neej pie ārsta menstruālās asiņošanas laikā: ārsts nevarēs tevi pienācīgi izmeklēt un tu jutīsies neērti. Pats labākais laiks ir tieši pēc menstruācijas beigām. Tev ir jāapmazgājas, taču nav vajadzība skalot maksti, jo bieža mazgāšanās iznīcina makstī dzīvojošās, labās baktērijas un novājina dabisko aizsardzības funkciju, radot labu augsni iekaisumiem. Lai ārsta kabinetā nejustos pilnīgi kaila, tu vari uzvilkt garu kreklu vai brīvākus svārkus.  Vizītes laikā paļaujies uz sevi, nekas netiks darīts pret tavu gribu. Tu vari mainīt savas domas un atteikties no izmeklēšanas. Visticamāk, tas nebūs nepieciešams. Pēc vizītes, kad ārsts pateiks, ka ar tevi viss ir kārtībā un esi vesela, tu jutīsies mierīga un droša. Pirms nākamās vizītes tu jau vairs nejutīsi nekādu stresu. Ja esi vesela, dakteris nākamo vizīti tev noteiks tikai pēc gada.

Pirmās vizītes laikā ārsts apskatīs tavus dzimumorgānus, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. Tamdēļ ginekologam ir jāizmeklē tevi. Tu tiksi ieaicināta pārbaužu telpā. Tā ir nodalīta no konsultāciju telpas, lai neviens nevarētu jūs traucēt izmeklēšanas laikā. Tu tiksi lūgta atgulties uz speciāla krēsla ar plaši izvērstiem kāju paliktņiem. Vispirms ginekologs apskatīs tavas ģenitālijas. Ar speciālu metāla vai plastmasas spoguli ārsts apskatīs maksti un dzemdes kaklu. Spoguļiem ir dažādi izmēri, ārsts izvēlēsies piemērotāko izmēru tavam ķermenim, lai nenodarītu sāpes. Patiesības labad jāsaka, ka dažreiz spogulis šķiet mazliet auksts. Lai pārliecinātos, ka nav iekaisumu, ārsts paņems uztriepi. Šo procedūru tu nejutīsi: to veic, viegli pieskaroties maksts sienām un dzemdes kaklam ar speciālu nelielu tamponiņu. Laboratorijā izanalizēs, vai baktērijas, kuras dzīvo tavā makstī, var radīt iekaisumu. Tava dzemde un olnīcas tiks pārbaudītas ar rokām - dakteris ievadīs vienu vai divus pirkstus tavā makstī un ar otru roku no ārpuses sajutīs šīs orgānus, taustot vēderu. Pārbaude tiek veikta ļoti maigi, tā ir īsa un nesāpīga. Centies nedomāt par procedūru, elpo dziļi, atslābini muskulatūru. Tādējādi ārsts varēs labāk pārbaudīt tavu dzemdi un olnīcas. Ja jūti sāpes izmeklēšanas laikā, nekavējoties saki to ārstam.  Ginekologs var pārbaudīt arī tavas krūtis, jo tās ir cieši saistītas ar tavām ģenitālijām. Izmaiņas krūtīs notiek to pašu dzimumhormonu ietekmē. Krūtis tiek pārbaudītas, lai noskaidrotu vai tās ir pareizi attīstījušās, veselīgas, bez uztūkuma un sekrēcijas. (sagatavots pēc cosmo.lv un atceries.lv)

www.voava.gov.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu