Pirmais lietuviešu nanopavadonis gatavs lidojumam (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: OeWF, CC BY-ND 2.0

Pirmais lietuviešu nanopavadonis «LituanicaSAT-1», ko iecerēts palaist orbītā decembrī, ceturtdien tiks svinīgi pavadīts ceļā uz ASV, kur to vispirms paredzēts nogādāt uz Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) mītni, lai tad pārvestu uz palaišanas vietu Volopa salā ASV austrumu piekrastē. Satelīta pavadīšanu vakarā tiešraidē translēs Lietuvas Televīzija.

Šonedēļ projekta komanda ierakstīja atmiņas kartē apsveikumu, ko domāts pārraidīt no kosmosa. Vārdus «Sveicieni visiem lietuviešiem visā pasaulē!» rācijā otrdien ierunāja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, izmantojot pavadoņa retranslācijas funkciju.

«Pavadonis ir gatavs lidojumam. Esam izstrādājuši gan precīzu rīcības plānu, gan iespējamās reakcijas uz negaidītām situācijām - visas sistēmas darbojas optimālā režīmā,» uzsvēris misijas vadītājs Vītenis Buzs.

Nepilnu kilogramu smagais pavadonis tapis Viļņas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes laboratorijā sadarbībā ar nekomerciālo organizāciju «Inovatyvūs inžineriniai projektai». To izstrādājuši un būvējuši vairāk nekā trīsdesmit augsti kvalificētu dažādu nozaru speciālistu, jauno zinātnieku, inženieru, fiziķu un programmētāju, strādājot gan Lietuvā, gan ārvalstīs.

Pirmo lietuviešu radīto kosmisko FM retranslatoru, kas ļaus cilvēkiem ar vienkāršas rācijas palīdzību uztvert pavadoņa signālu un tādējādi sazināties ar kolēģiem visā pasaulē, būvējis radioamatieris Žilvins Batisa, bet programmvadības sistēmas, kas darbosies uz Zemes, projektējuši Viļņas Universitātes pētnieki Simons Kareiva un Karolis Petrausks. Pavadonis aprīkots arī ar fotokameru.

Kā atzinis projekta tehniskais vadītājs Laurīns Mačulis, viens no sarežģītākajiem un darbietilpīgākajiem uzdevumiem bijusi visu satelīta datoriekārtu projektēšana un būvēšana un programmatūras izstrāde.

«Varu tikai priecāties, ka komandai izdevies izveidot nanopavadoņiem paredzētu lietuviešu produktu, kas atbilst tām augstajām drošības prasībām, kas vajadzīgas darbam kosmosā. Pirmo reizi Lietuvā radīta arī visa pavadoņa misijas atbalstam nepieciešamā virszemes infrastruktūra,» viņš stāstījis.

Iecerēts, ka orbītā pavadonis atradīsies vairāk nekā pusgadu, veicot pētījumus, izmēģinot lietuviešu radītās tehnoloģijas un pārbaudot alternatīvus enerģijas avotus ekstremālos apstākļos. Pateicoties nanotehnoloģijām, šādi nelieli satelīti funkcionalitātes ziņā neatpaliek no lielajiem.

Pēc pavadonim veltītās pārraides Lietuvas televīzijā tas tiks rūpīgi iesaiņots un policijas konvoja pavadībā nogādāts Viļņas lidostā. Visam šim procesam varēs sekot televīzijas tiešraidē.

Ideja veidot šādu pavadoni lietuviešu speciālistiem dzima 2012.gada vasarā, stažējoties NASA Eimsa pētniecības centrā. Par iespēju to palaist projekta koordinatori vienojušies ar kompāniju «NanoRacks», kas nodarbojas ar zinātnes kravu nogādāšanu Starptautiskajā kosmosa stacijā.

Projekta komanda uzsver, ka ar savu darbu vēlējusies radīt precedentu - atnest uz Lietuvu kosmosa inovācijas un pamudināt Lietuvas uzņēmējus investēt kosmosa tehnoloģijās.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu