Pirmie rezultāti liecina, ka 10.Saeima tiks atlaista

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pirmie provizoriskie referenduma rezultāti liecina, ka 10.Saeima tiks atlaista.

Apkopota informācija par 470 no 1028 iecirkņiem Latvijā un ārzemēs. Saņemtas 227 774 balsošanas zīmes. 215 700 jeb 94,70% pilsoņu balsojuši par parlamenta atlaišanu, 11 526 jeb 5,06% - pret.

Referendumā par 10.Saeimas atlaišanu piedalījušies 672 641 balsotāji, kas ir 43,6 % no visiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, liecina jaunākā Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Pirmo reizi neatkarīgās Latvijas valsts vēsturē notika referendums par Saeimas atlaišanu, kuru ar rīkojumu nr.2 28.maijā ierosināja toreizējais prezidents Valdis Zatlers, balstoties uz Satversmes 48.pantu*.

Šādu lēmumu Zatlers pieņēma, reaģējot uz 10. Saeimas 26.maija balsojumu, kas liedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā.

Emocionālā runā maija sestdienas vakarā Zatlers sacīja, ka pieņēmis lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, nododot varu tautas rokās. Viņš uzsvēra, ka šī izšķiršanās bijuši ļoti grūta un sarežģīta. «Saeimas balsojums ir kā sirēna, kas brīdina par konfliktu starp divām varām. Saeima izrādīja necieņu pret tiesu varu un tā nebija pirmā reize,» teica Zatlers, uzskaitot reizes, kad parlaments amatos neievēlēja tiesnešus un bijušo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti.

Atbilstoši Satversmei, 10.Saeima ir atlaista, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu nobalso vairāk nekā puse no tiem vēlētājiem, kuri piedalās tautas nobalsošanā.

*Latvijas Satversmes 48.pants:

Valsts Prezidentam ir tiesība ierosināt Saeimas atlaišanu. Pēc tam izdarāma tautas nobalsošana. Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par Saeimas atlaišanu, tad Saeima uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu