Pirmizrādi piedzīvos spēlfilma «Dancis pa trim» ar Mārtiņa Freimaņa piedalīšanos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

3.martā Rīgā pirmizrādi piedzīvos režisora Arvīda Krieva veidotā jaunā spēlfilma «Dancis pa trim», kurā vienu no galvenajām lomām spēlē arī negaidīti mūžībā aizgājušais mūziķis Mārtiņš Freimanis.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Jānis Vingris, kurš ir ne tikai viens no filmas producentiem, bet arī viens no aktieriem, «Dancis pa trim» savu pirmizrādi piedzīvos kinoteātrī «Rīga», bet no 4.marta filma jau būs skatāma gan kinoteātrī «Rīga» un «Cinamon», gan arī ārpus galvaspilsētas, piemēram, Ventspilī, «Kino Rio», un citviet.

Jaunās latviešu spēlfilmas «Dancis pa trim» idejas pamata ir Voldemāra Kārkliņa romāns «Tikai mīlestība». Galvenās lomas filmā atveido trīs aktieri - vācu virsnieku atveido Mārtiņš Freimanis, latviešu meiteni - Kristīne Nevarauska, bet latviešu kareivi filmā spēlēs Jānis Vingris.

«Dancis pa trim» ir filma par mīlas trīsstūri, kurā attiecības samezglojas uz karadarbības fona 1944./45.gadā Kurzemē, pastāstīja Vingris.

Spēlfilmā darbība norisinās gan mūsdienās, kad Freimaņa atveidotais varonis Atis mēģina atrisināt savas izcelsmes mīklu, gan Otrā pasaules kara laikā. Kara laika stāsts scenārijā atveidots pēc trimdas rakstnieka Kārkliņa 1959.gada romāna «Tikai mīlestība», kura pamatā ir patiesi notikumi. Romāna un filmas centrā ir tā saukto kureliešu - latviešu ģenerāļa Kureļa grupējuma - traģēdija.

Gaidāmajā filmā bez jau trīs galveno varoņu atveidotājiem piedalās arī Lauris Reiniks, Mārcis Lācis, Matīss Pavītols, Rūdolfs Plēpis, Juris Bartkevičs, Indra Burkovska, Kārlis Būmeisters, Egīls Melbārdis, Ruta Birgere un Artūrs Ēķis.

Filma uzņemta galvenokārt Kurzemes pusē, taču filmēšanas darbi notikuši arī Rīgā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kā arī Jaunpilī, kur Jaunpils pilī tika izveidots vācu karavīru štābs.

«Dancis pa trim» scenāriju autors ir Andris Puriņš, mūzika - Mārtiņš Brauns, operatori - Dāvis Sīmanis, Valdemārs Jemeljānovs, Andrejs Verhoustinskis, Agris Birzulis, māksliniece - Ieva Romanova, kostīmi - Sandra Sila, bet filmas producenti ir gan Arvīds Krievs, gan Jānis Vingris.

Spēlfilma «Danci pa trim» ir tapusi ar valsts finansiālu atbalstu, un pirmo finansējumu Nacionālais kino centrs piešķīra 2006.gadā filmas ražošanas sākšanai. Kā iepriekš aģentūrai LETA atzina Krievs, mūsdienās bez valsts finansējuma neviens filmas uzņemt vairs nevarētu.

Filma «Danci pa trim» ir arī veltījums tās dalībniekiem, kuri aizgāja mūžībā, nesagaidot pirmizrādi - operatoram Dāvim Sīmanim, aktieriem Leonīdam Loceniekam, Kristīnei Bēdelei un arī Mārtiņam Freimanim.

Gatavojoties filmas pirmizrādei, izveidota arī «Danci pa trim» mājaslapa «dancispatrim.lv», kur ir atrodama informācija gan par filmu, gan atrodamas fotogrāfijas no filmas tapšanas, kā arī interesenti var iepazīties ar filmas treileri.

Filma tapusi studijā «Kaupo Filma».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu