Pirmo reizi Latvijā pieprasa prāvu kompensāciju par vardarbību skolā (137)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Cia de Foto, CC BY-NC-SA 2.0

Šomēnes aprit gads kopš notikumiem Jaunjelgavas vidusskolā. Pērn aprīlī skolas tualetē starpbrīža laikā piektās klases skolnieki piekāva pirmklasnieku. Incidents šokēja daudzus un izraisīja lielu rezonansi. Šajā lietā ir noticis jauns pavērsiens, svētdien ziņoja TV3 raidījuma «Nekā personīga».  

Cietušā zēna un mātes advokāts ir vērsies ar prasību tiesā, lai no pāri darītājiem piedzītu kompensāciju par morālo kaitējumu. Tā ir pirmā reize Latvijā, ka kāds vēršas tiesā ar šādu prasību. Tāpat pagājušā gada incidents izgaismo trūkumus normatīvajos aktos. Tie šobrīd koncentrējas uz bērniem, kuri rīkojas vardarbīgi. Bet upura tiesības ir atstātas novārtā.

Notikumi Jaunjelgavas vidusskolā, kur piektās klases skolēni pirmklasniekam sita pa kailu kājstarpi, risinājās pagājušā gada 22.aprīlī. Upuris, kuram tobrīd bija astoņi gadi, guva savainojumus līdz asinīm. Tomēr vissāpīgākā bija psiholoģiskā trauma, kuras dēļ cietušais zēns vairs nemācās šajā skolā. Un viņam vēl joprojām nākas sadzīvot ar uzbrukuma atstātajām sekām.

Par incidentu skolā pērn pirmais informēja TV3 raidījums «Bez Tabu». Bija pagājis mēnesis kopš notikumiem Jaunjelgavā. Notikums izraisīja plašu rezonansi visā Latvijā. Vairāki vecāki brīvprātīgi pieteicās palīdzēt un atbalstīt cietušo ģimeni. Arī Ingūna pirmo reizi cietušo ģimeni iepazina tikai pagājušā gada maijā.

«Un tad es braucu, tad tur citas mammas sazvanījās un es biju tā, kas brauca, veda viņus uz slimnīcu no Jaunjelgavas uz Vienības gatvi, jo puisītim jau mēnesi bija temperatūra 37,2. Viņam tur deva kaut kādas, es nezinu, pretsāpju tabletes, es nezinu. Labāk nepalika,» teic Ingūna Riņķe, cietušā zēna mātes draudzene.

Pēc piekaušanas neviens neirologs tā arī zēnu nebija apskatījis. Viņš bija trauksmains un uzbudināts. Bet viņa māte bija ļoti nobijusies un skatījās uz Ingūnu ar neuzticību. Viņi visi kopā brauca uz Rīgu vizītē pie ārsta.

«Un tad mašīnā, kad mēs braucām uz Vienības gatvi, pa ceļam tur bija kādu stundu vairāk jābrauc, viņa sāk raudāt un prasīt, vai es tiešām neko sliktu viņai nedarīšu. Nu, man tas likās tā nesaprotami. Es tā kā atbraucu palīdzēt, bet cilvēks jau ir to mēnesi tik daudz pārcietis tā notikuma dēļ, ka viņš nevienam neuzticas. Bija ļoti smagi un grūti,» sacīja sieviete.

Cietušajam zēnam interneta portālā «Ziedot.lv» saziedoja vairāk nekā četrus tūkstošus latu. Šobrīd zēns vēl joprojām turpina dzert zāles. Zēna māte meklēja iespējas kā pasargāt dēlu. Uz neilgu laiku viņi abi pārcēlās uz Rīgu. Tikmēr zēna mazais brālītis ar vecmāmiņu palika Jaunjelgavā. Tas bija ģimenei par grūtu un šobrīd viņi atkal dzīvo kopā. Cietušais zēns mācās skolā otrajā klasē kādā citā pilsētā.

«Skaidrs, ka zēnam bija nodarītas fiziskas sāpes un miesas bojājumi, lai gan tie bija atzīti par maznozīmīgiem. Tomēr ir skaidrs, ka bērnam ir nodarīta vairāk psiholoģiska rakstura trauma un faktiski mūsu rīcībā ir arī psihologa atzinumi, kas šo te pamato faktiski. Un otrs moments, kas arī nav maznozīmīgs, šī te gadījuma dēļ bērnam nācās mainīt skolu,» norāda Edgars Lodziņš, zvērināts advokāts, kurš pārstāv cietušā zēna intereses

Kaut arī policija par zēna piekaušanu uzzināja uzreiz, lietu izmeklēja gausi. Piekaušanā vainoja divus piektās klases skolniekus. Izmeklētāji to kvalificēja kā administratīvu pārkāpumu. Tādēļ par sodu bija jālemj Jaunjelgavas un Vecumnieku pašvaldībām. Noilguma dēļ zēnus nesodīja, bet viņu mātēm pašvaldību administratīvās komisijas piespriedu nelielu naudas sodu. Cietušo ģimeni tas neapmierina. Tās advokāts ir vērsies Aizkraukles rajona tiesā ar civilprasību atlīdzināt morālo kaitējumu. No pāri darītājiem – pašiem bērniem un viņu vecākiem – viņš prasa 20 000 eiro, pa 10 000 no katras ģimenes.

Tiesnesis lietu ir pieņēmis izskatīšanā. Un tas nozīmē, ka ģimenēm būs jāgatavojas cīņai.

Uzbrukumā vainotā bērna māte joprojām neatzīst sava dēla vainu. Viņas dēlam pusgadu bija noteikta mājmācība. Bet tagad viņš turpina mācības Jaunjelgavas vidusskolā. Tikmēr skolas direktorei pērn uzlika naudas sodu, jo nebija nodrošinājusi skolēnu tiesības uz drošu vidi. Izglītības kvalitātes dienests atklāja arī citus trūkumus, kas tagad ir novērsti. Ir uzstādītas video novērošanas kameras un pieņemts darbā sociālais pedagogs. Skolas direktore gan bija nikna, uzzinot, ka taisām sižetu. Žurnālisti par incidentu esot sacēluši ažiotāžu un skola jau tā esot nomelnota.

Skolas vadība uzskata, ka situācija ir atrisināta. Cietušais zēns no skolas ir aizgājis.

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā uzskata, ka šim incidentam pievērsta nesamērīgi liela uzmanība. Tā ļoti negatīvi ietekmējusi abas ģimenes. Bērnus nevar dalīt upuros un agresoros. Viņi ir tikai bērni.

Cietušās ģimenes advokāts kompensāciju par morālo kaitējumu prasa ne tikai no pāri darītājiem un viņu vecākiem. 7000 eiro – šādu summu pieprasa arī Jaunjelgavas pašvaldībai. Kaut arī iesniegumu tā saņēma janvāra beigās, deputāti izvairās pieņemt lēmumu.

Cietuša zēna advokāts cer, ka Aizkraukles rajona tiesa lietu izskatīs šā gada laikā. Tikmēr Jaunjelgavas dome lēmumu par to, vai piešķirt ģimenei 7000 eiro kompensāciju par morālo kaitējumu pieņems līdz 20.maijam.

Neatkarīgi no tā, vai Jaunjelgavas pašvaldība piešķirs morālo kompensāciju vai ne, visdrīzāk, ka cietušo pārstāvis vērsīsies administratīvajā tiesā pret pašvaldību par vilcināšanos pieņemt lēmumu. To, ka viņi šādi ir tiesīgi rīkoties, ir atzinusi Tieslietu ministrija.

Komentāri (137)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu