Pirms pāris tūkstošiem gadu pa pasauli klejojušas kaķa lieluma žurkas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Tikai pims pāris tūkstošiem gadu pa Austrumu Timoru klaiņoja vidusmēra kaķa lieluma žurka, vēsta «LiveScience».

Tās atliekas tika atrastas kopā ar 13 citu sugu grauzēju, 11 no kuriem zinātne nepazīst, skeletiem kādā alā. Astoņi no atrastajiem svēra vairāk par kilogramu, taču tiem bija tālu līdz rekordžurkai ar tās sešiem kilogramiem. Salīdzinājumam, parastās mājas žurkas sver 150 gramus. Vissmagākās žurkas pašlaik dzīvo Filipīnās un Jaungvinejā, un to svars sasniedz divus kilogramus.

Radiooglekļa pētījumi parādīja, ka atrastie dzīvnieki dzīvojuši apmēram pirms tūkstots vai diviem tūkstošiem gadu. «Nekā pārsteidzoša: cilvēki Timoru apdzīvot sāka vairāk nekā pirms 40000 gadiem un visu sākuma periodu aktīvi barojās ar grauzējiem. Taču, ne pat tas bija galvenais, kas lika izzust daudzajām dzīvnieku sugām, bet gan masveida mežu izciršana lauksaimniecības zemju ierīkošanai,» uzskata zinātniskās grupas vadītājs, kurš arī pārstāv Britu Sadraudzības rūpniecisko pētījumu Austrālijas organizāciju Kens Eplins.

Indonēzijas austrumu daļa ir žurku evolūcijas centrs, uzsver zinātnieks, un tieši tāpēc uz katras šī reģiona salas ir sastopama kāda unikāla suga.

Pašlaik, no Timoras sākotnējā mežu apjoma ir palikuši vairs kādi 15%, taču arī tie ir visai maz izpētīti.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu