Plašā kiberuzbrukumā ASV iejaukti bijušās PSRS valstu hakeri (28)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Plašā kiberuzbrukumā, kas pret ASV veikalu tīkliem izvērsts Ziemassvētku un Jaunā gada tirdzniecības drudža laikā, nozagti vairāku desmitu miljonu cilvēku privātie un bankas karšu dati. Kā noskaidrots izmeklēšanā, noziegumā varētu būt iejaukti bijušās PSRS valstu hakeri, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

Sarežģītā kiberuzbrukuma rezultātā apdraudēti 40 miljoni kredīta un debetkaršu datu, kā arī 70 miljoni cilvēku privāto datu.

"ASV amatpersonas apgalvo, ka uzbrukumam varētu būt saistība ar bijušās Padomju Savienības organizēto noziedzību," vēsta laikraksts.

Ziņojumā teikts, ka atsevišķas daļas kaitīgajā datorkodā, kuru izmantojuši hakeri, daļēji bijušas rakstītas krievu valodā.

Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti" norāda, ka programmēšanas valodās krievu valodas vārdi pamatā netiek izmantoti un tas nozīmē, ka runa varētu būt par atsevišķiem komentāriem pie datorkoda.

Izdevums "Wired" skaidro, ka ļaunprogrammatūrā "Kaptoxa" tiek izmantots instruments "Trojan.POSRAM".

"Kaptoxa" esot hakeru tehnoloģiju tirgū parādījusies pavasarī, norāda eksperti. Pēc visa spriežot, krievu valodā ir bijuši sarakstīti komentāri šim programmatūras kodam. Šis kods savukārt esot balstīts iepriekšējā kaitīgajā instrumentā "BlackPOS", kas, kā uzskata, ir izstrādāts 2013.gadā Krievijā. Kā tagad noskaidrojies, jaunais variants bijis krietni inovatīvāks.

Vīrusu, ar kuru bijuši inficēti maksājumu karšu aparāti, nav bijis iespējams atklāt ne ar vienu no līdz šim zināmajām antivīrusa programmām.

Atbilstoši atsevišķu avotu ziņām, inficēti ir tikai tie datori, kas darbojas uz operētājsistēmas "Windows" bāzes, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Notikušais ir unikāls ar to, ka mēs pirmo reizi redzējām tāda apjoma uzbrukumu. Vīruss slēpa datu nodošanu. To atklāt ir ļoti grūti," "The Wall Street Journal" citē uzņēmuma "iSight" vecāko viceprezidenti Tifāniju Džonsu. Kiberuzbrukuma izmeklēšanu veica "iSight" kopā ar ASV Iekšējās drošības ministriju. Viņa atteicās izpaust tuvākas detaļas, ņemot vērā, ka izmeklēšana turpinās.

Zināms, ka līdzās ASV tirdzniecības tīklam "Target" kiberuzbrukumā cietuši arī citi uzņēmumi, tomēr izmeklētāji pagaidām neatklāj to vārdus.

Ziņojums izsūtīts visiem lielākajiem veikalu tīkliem, lai tie varētu labāk sagatavoties jauniem uzbrukumiem.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu