Plaša mēroga krāpšanās ar zivīm: tirgotas arī zivis, kas nekad iepriekš nav zvejotas (107)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Pasaulē arvien pieaug vidējais zivju un jūras produktu patēriņš uz vienu iedzīvotāju, tomēr laikā, kad Eiropā un arī Latvijā jau nedaudz pierimis tā dēvētais zirga gaļas skandāls, izskan informācija par plaša mēroga krāpšanos arī ar zivīm.

Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC vēstīja, ka tiek plaši izmantota shēma, ka uz etiķetes tiek norādīta dārgāka zivs, bet produktā ir izmantota lētāka.

Piemēram, BBC ziņoja, ka kādā pētījumā noskaidrots, ka 7% gadījumu, kad uz britu iecienīto zivju ar ceptiem kartupeļiem iepakojuma norādītas mencas, produkta sastāvā īstenībā ir lētākas zivis, kas izmantotas, lai samazinātu izmaksas.

Īrijā veiktā pētījumā pierādīts, ka ceturtā daļa no Dublinas restorānos, veikalos un lielveikalos paņemtajiem produktiem, uz kuru etiķetēm norādīta menca, patiesībā satur citu sugu zivis.

ASV īstenots pētījums liecina, ka 25% no Ņujorkas restorānos pasniegtajām zivīm nav tās, kas norādītas ēdienkartē, bet Eiropā 25–33% no pārbaudītajiem produktiem neatbilda uz etiķetes vai ēdienkartē norādītājam, vēsta BBC.

Pasaules zivsaimniecībā lielākā daļa zivju tiek transportētas saldētā veidā, galvenokārt no Ķīnas, norādīja BBC. Viena no lielākajām zivju transporta pieturvietām ir Frankfurtes lidosta. Tur, tāpat kā citviet Eiropā, ņemtie paraugi pārbaudīti laboratorijā «Eurofins» Hamburgā.

Laboratorijas zinātniskās attīstības nodaļas direktors Berts Popings BBC pastāstīja, ka pārbaudēs atklātas sugas, kas nekad iepriekš pārtikas rūpniecībā nav izmantotas, kā arī tādas, kas nekad iepriekš nav zvejotas.

Anglijas Salfordas Universitātes biologs Stefano Mariani BBC teica, ka viņa veiktā pētījumā Lielbritānijā un Īrijā atklāts, ka menca bieži tiek aizstāta ar lētākām zivīm, piemēram, pollaku un Vjetnamas pangasiju, kas tiek audzētas saimniecībās Dienvidaustrumāzijā.

Viņš piebilda, ka krāpšanās konstatēta galvenokārt atsevišķu ražotāju piedāvātajā produkcijā.

Tāpat kā zirga gaļas skandālā, kad liellopa gaļas produktos lielā daudzumā tika atklāta zirga gaļa, kas uz etiķetes nebija norādīta, arī zivju skandālā eksperti uzsver, ka apdraudējums cilvēka veselībai un dzīvībai netiek radīts, tomēr notiek plaša mēroga patērētāju maldināšana.

Aktīvisti arī uzsver, ka sliktā kontrole zivsaimniecībā rada riskus, ka tiek nozvejotas apdraudētas zivju sugas un iznīcināti citi jūras organismi.

Tiek aicināts pastiprināt zivju izcelsmes kontroli, lai izvairītos no iespējām lētākas zivis pārdot kā dārgākas. Nozares speciālisti norāda, ka labāk restorāniem un veikaliem ir iegādāties zivis, kas tiek sasaldētas tūlīt pēc nozvejošanas, jo tad ir lielākas iespējas pārbaudīt to izcelsmi, kā arī zivis ir svaigākas.

Komentāri (107)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu