Plūdu sekas Ogrē: Vistrakāk ir ap pārrauto aizsargdambi; radies vides piesārņojums (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Ogrē turpinās aktīvi plūdu seku likvidēšanas darbi, organizējot dzeramā ūdens piegādi; tiek apzinātas visvairāk cietušās ēkas, kuru precīzs skaits gan vēl nav zināms, aģentūrai LETA pastāstīja Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs. Plūdu dēļ no sausajām tualetēm radies vides piesārņojums.

Fotogalerijā: Situācija Ogrē plūdu laikā 18.aprīlī

Kā norādīja Sapožņikovs, patlaban tiek gatavota visa nepieciešamā informācija pirmdienas, 22.aprīļa, Krīzes vadības padomes sēdei. Savukārt vakar, 20.aprīlī, Ogrē bija ieradušies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji.

Viņš pastāstīja, ka pašlaik vistrakākā situācija ir rajonā ap pārrauto aizsargdambi, - aktīvi tiek sūknēts ūdens no pagalmiem un akām, tiek atsūknētas arī kanalizācijas, maksimāli tiek piegādāts dzeramais ūdens.

Kopš piektdienas teritoriju atbrīvošanā no milzīgajiem ledus bluķiem palīdz arī zemessargi, un ielas no tiem ir praktiski atbrīvotas.

Patlaban tiek aktīvi apzināti arī radušies zaudējumi pašvaldībai. Sapožņikovs norādīja, ka īsteno zaudējumu aprēķināšanu varēs sākta tikai tad, kad cilvēki spēs piekļūt savām mājām. Savukārt komunikāciju tilta balsta remontam pašvaldībai būs nepieciešami 80 000 latu, tāpat prāva summa būs nepieciešama aizsargdambja remontam.

Kā ziņots, valdība piektdien, 19.aprīlī, sasauktajā slēgtajā ārkārtas sēdē nolēma neizsludināt ārkārtas situāciju vairākās plūdu skartajās pašvaldībās. Izsludināt ārkārtas situāciju pavasara plūdu radīto draudu dēļ lūdza Daugavpils pilsētas un novada pašvaldības, Ogres novada pašvaldība, Pļaviņu novada pašvaldība un Ilūkstes pašvaldība.

Premjera amata pienākumu izpildītājs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) pēc gandrīz divu stundu ilgās sēdes žurnālistiem skaidroja, ka ārkārtas situācijas izsludināšana ir ļoti nopietns lēmums, kas apdraud valsts drošību un ir valstiska mēroga. "Uzklausot Ogres novada pašvaldību un ministrus, nonācām pie secinājuma, ka līdz Krīzes vadības padomes sēdei pirmdien varam sniegt visu nepieciešamo palīdzību bez ārkārtas stāvokļa izsludināšanas," teica Pabriks.

Pašvaldībām ārkārtas stāvokli esot bijis nepieciešams izsludināt, lai varētu izmantot līdzekļus iepirkumiem ātrā veidā bez Publisko iepirkumu likuma piemērošanas

Sapožņikovs iepriekš norādīja, ka nākamnedēļ, 27.aprīlī, kad visā Latvijā notiks Lielā talka, pašvaldības vadība aicinās iedzīvotājus talkas dienā strādāt plūdu skartajās teritorijās. Arī pašvaldības darbinieki talkos tieši šajās vietās.

Kā ziņots, Ogres novada iedzīvotāji, kuri cietuši plūdos, var saņemt visa veida nepieciešamo palīdzību - gan sausu apģērbu, gan siltu maltīti, iespēju nomazgāties un saņemt īslaicīgu pajumti, informēja Ogres novada sociālais dienests.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu