Politologam aizdomas, ka aiz Zatlera paziņojuma ir partijas intereses

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Politologam Andrim Runcim Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojums, ka Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) ir zaudējis viņa uzticību, rada aizdomas, vai aiz šī paziņojuma nestāv kādas politiskās partijas intereses.

«Jautājums ir par to, vai Zatlers šo lēmumu pieņēma patstāvīgi, vai arī tas zināmā mērā ir Tautas partijas (TP) iespaidā. TP negrib būt valdības gāzēja, jo sekas partijai vēlēšanu gadā varētu būt gana negatīvas, un, iespējams, tāpēc partija izvēlējās Zatleru, kuram nav ko zaudēt, vienīgais savu posteni,» aģentūrai LETA sacīja Runcis.

Prognozējot to, kas varētu notikt ar Godmaņa valdību pēc prezidenta paziņojuma, politologs sacīja: «Ja Godmanis ir viens kārtīgs vīrs, tad viņš turpinās strādāt un nepakļausies nekādām provokācijām.«

«Jautājums ir par to, vai Zatelrs domā pirms runā, jo viņš ir Valsts prezidents. Valsts prezidenta vārdos ieklausās daudz uzmanīgāk nekā citu vārdos. Šī ir viena no tām reizēm, kad es piekrītu tam, ko saka bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, ka tagad, Ministru prezidentam kaut kur aizbraucot, līdzi sekos informācija, ka prezidents neuzticas valdībai,» teica Runcis.

«Zatlers saka, ka nevar uzticēties Godmanim, jo viņš mainījis savu viedokli. Prezidents vienkārši nesaprot, kāds ir lēmumu pieņemšanas process Latvijā, kad lēmumi tiek pieņemti Ministru kabinetā un koalīcijas padomē. Lēmumus pieņem ar balsu vairākumu vienojoties, nevis pieņem to, ko viens cilvēks pasaka,» sacīja politologs, piebilstot, ka šobrīd valdības reorganizācija novērš sabiedrības uzmanību no daudz aktuālākiem jautājumiem, kas būtu saistīti ar ekonomiku un ekonomikas atdzīvināšanu.

Runcijas uzskata, ka valdība var strādāt un turēties pietiekami ilgu laiku, bet Zatlers ar savu paziņojumu ir parādījis, ka «viņš ir tikpat apjucis kā visi pārējie Latvijā».

Jau ziņots, ka vakar, komentējot koalīcijas partneru lēmumu atteikties no valdības reorganizācijas plāniem, Zatlers paziņoja, ka «Ministru prezidents Ivars Godmanis ir zaudējis manu uzticību», skaidrojot savu pozīciju ar faktu, ka Ministru prezidents trīs dienu laikā diametrāli pretēji ir mainījis savu viedokli par paša izstrādāto valdības un valsts pārvaldes restrukturizācijas plānu.

Koalīcijas partneri vienojās šobrīd neveikt izmaiņas valdībā. Kā žurnālistiem pēc valdību veidojošo spēku tikšanās sacīja Godmanis, šāds lēmums pieņemts, jo līdz gaidāmajiem Latvijas valsts budžeta grozījumiem neesot iespējams veltīt nevienu brīdi politiskām pārmaiņām. Pašlaik kā prioritāte izvirzīta ekonomika un finanšu jautājumi. Pēc Godmaņa teiktā, valsts budžeta grozījumi plānoti aprīļa sākumā, iespējams, nedēļu pēc Lieldienām.

Par koalīcijas paplašināšanu vai funkciju pārdali koalīcija vienojusies vairs nerunāt, sacīja Godmanis, kaut gan piebilda, ka viņa piedāvātais valdības reorganizācijas plāns «nav nolikts pilnīgā aizmirstībā».

Panākta arī vienošanās pēc divām nedēļām pieņemt lēmumu par vakanto zemkopības ministra un kultūras ministra vietu aizpildīšanu. Tāpat, ja partijas vēlas, tās var nākt klajā ar iniciatīvu mainīt pašreizējos ministrus, teica Godmanis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu