Politoloģe: Valdība irst pa gabaliem (165)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība patlaban ir «īpaši ļodzīgā stāvoklī», pat salīdzinot ar iepriekšējām šīs valdības krīzēm, tomēr tai nav viegli rast aizstājēju, uzskata politoloģe Iveta Kažoka.

Kažoka aģentūrai LETA sacīja, ka šis ļodzīgais stāvoklis ir saistīts ar to, ka valdība «irst pa gabaliem», kas varētu apgrūtināt lēmumu pieņemšanu gadījumā, ja šai valdībai vairs nebūs balss vairākuma parlamentā.

Komentējot Reformu partijas (RP) un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) kopīgo paziņojumu par prasībām 2014.gada budžetam, Kažoka norādīja, ka to ir grūti vērtēt, precīzi nezinot, kādi ir apsvērumi šīs vienošanās pamatā.

Politoloģe gan pieļāva vairākus iespējamus iemeslus šādam solim. Iespējams, šāda vienošanās varētu iezīmēt RP kursa maiņu politiskajos uzskatos, tāpat RP varētu meklēt sabiedrotos, piemēram, šīs partijas palikšanai valdībā vai arī citiem taktiskiem mērķiem. Iespējams, RP rindās varētu valdīt «panika» par partijas nākotni, līdz ar to šāds paziņojums kopā ar VL-TB/LNNK varētu būt sekas tam, ka RP ir ļoti atšķirīgi viedokļi.

Līdz ar to ir grūti komentēt šādu rīcību, kamēr RP pārstāvji nav paskaidrojuši, kas ir tas pamatā, ņemot vērā, ka daži no paustajiem jautājumiem RP iepriekš nav bijuši tik svarīgi.

Kā ziņots, RP un VL-TB/LNNK ir vienojušās par četriem būtiskiem uzdevumiem, kuri valdībai jāpaveic, veidojot valsts budžetu 2014.gadam, teikts abu partiju izplatītajā paziņojumā.

Partijas vienojušās, ka nepieciešams rast papildu finansējumu pedagogu algu pieaugumam; jāīsteno valsts atbalsta programma dzimstības veicināšanai, ietverot māmiņalgu apmēra un izmaksu perioda palielināšanu, izveidojot demogrāfijas fondu un īstenojot pirmā mājokļa iegādes atbalsta programmu ģimenēm; 2014.gadā pakāpeniski jāpārtrauc uzturēšanās atļauju piešķiršana ārvalstniekiem par nekustamā īpašuma iegādi, pārejas posmā no šiem darījumiem būtiski palielinot valsts ienākumus; papildu ienākumu gūšanai valsts budžetā jāievieš ar pašvaldībām analoģisks ostu maksas atskaitījums.

Paziņojumā teikts, ka 2014.gada valsts budžeta veidošanas procesā partijas pilnībā nodrošina abpusēju atbalstu minēto uzdevumu izpildei.

Kā ziņots, iepriekš nacionālā apvienība pilnvarojusi savus pārstāvjus - ministrus, deputātus, pārstāvjus koalīcijas padomē un budžeta veidošanas darba grupās - atbalstīt 2014.gada budžetu pie nosacījuma, ja tiek panākta vienošanās par trim Latvijas nākotnei būtiskām prioritātēm - dzimstības veicināšanas pasākumiem, uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšanu un atbalstu kultūras nozarei.

Komentāri (165)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu