Porošenko: Krievija destabilizē Ukrainas austrumus, lai izjauktu prezidenta vēlēšanas (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas specdienesti cenšas destabilizēt Ukrainu, lai traucētu sarīkot prezidenta vēlēšanas 25.maijā, paziņojis prezidenta amata kandidāts Petro Porošenko.

«Kāds ir galvenais mērķis šai destabilizācijai austrumos? Ne austrumos, bet Doņeckā un Luhanskā. Šodien mēs varam konstatēt, ka Krievijas zibenskara scenārijs ir izgāzies, taču šajos divos apgabalos šodien saglabājas augsts spriedzes līmenis. Kam tas tiek darīts? Kāds domā, ka viņi gatavojas sev pievienot Doņecku un Luhansku. Nē, viņi nezina, ko ar to darīt,» telekanāla ICTV programmā «Vārda brīvība» sacīja Porošenko.

«Mērķis ir viens - izjaukt vēlēšanas. Situācijas destabilizēšanai šajos divos apgabalos ir jārada iespaids, ka vēlēšanas Ukrainā nav notikušas. Vēlēšanu izjaukšana nozīmē, ka līdz gada beigām Ukrainā nebūs likumīgas varas,» norādīja Porošenko.

Tādā gadījumā politiskajai krīzei pievienosies arī ekonomiska un sociāla rakstura krīze, tas savukārt padarīs neiespējamu līdzekļu saņemšanu no SVF un citām starptautiskajām finanšu institūcijām, viņš sacīja.

«Finansiālā sloga līmenis un finansiālo draudu līmenis destabilizēs situāciju visā valstī. Tad sāksies Krievijas scenārija otrais posms,» pavēstīja Porošenko. «Es jums varu garantēt, ka mēs neļausim to izdarīt.»

Miljardieris Porošenko ir viens no bagātākajiem Ukrainas cilvēkiem un aktīvi atbalstīja protestu kustību. Viņš ir vadošais kandidāts uz Ukrainas prezidenta amatu.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu