Prasa obligātu izcelsmes valsts marķējumu ES pārdotajām precēm (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mandiberg, CC BY-SA 2.0

Visiem nepārtikas produktiem, ko pārdod Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgū, vajadzīgs obligāts izcelsmes valsts marķējums (made-in), pieprasa Eiropas Parlaments (EP), «Apollo» uzzināja EP Preses dienestā.

EP deputāti otrdienas vakarā pieņēmuši ierosinājumus, kuru mērķis ir pastiprināt produktu drošības prasības un tirgus uzraudzības noteikumus, lai vairāk aizsargātu ES patērētājus. Deputāti arī prasa stingrākus sodus uzņēmumiem, kas pārkāpj noteikumus un pārdod potenciāli bīstamas preces.

Obligāts izcelsmes valsts marķējums palīdzēs izsekot precēm un tādējādi vairāk aizsargāt patērētājus, norāda deputāti, kuri balsojumā atbalstīja Eiropas Komisijas priekšlikumu par obligātu izcelsmes valsts marķējumu nepārtikas precēm. Pašlaik izcelsmes valsti var norādīt brīvprātīgi. Taču aptuveni 10% no precēm, ko pārtver ES sistēma nedrošu preču izņemšanai no tirgus «RAPEX», nav iespējams atrast ražotāju.

«Šādi noteikumi ievērojams palīdzētu nodrošināt pārredzamību produktu piegādes ķēdē, pastiprinot patērētāju aizsardzību,» uzsvēra ziņotāja par produktu drošību Kristela Šaldemoze (S&D, Dānija). Viņa pauda nožēlu, ka dalībvalstis nav spējušas vienoties par kopīgu nostāju šajā jautājumā, tādējādi kavējot preču drošības regulas pieņemšanu un kaitējot patērētāju aizsardzības interesēm.

Izcelsmes valsts norāde

Izcelsmes valsts prasībai vajadzētu attiekties uz visiem ES pārdotajiem produktiem, ar dažiem izņēmumiem, piemēram, attiecībā uz zālēm, saka EP. Saskaņā ar priekšlikumu, ES ražotāji varētu izvēlēties, vai uz produkta norādīt «ražots ES» vai arī savu dalībvalsti.

Precēm, kas ražotas vairāk nekā vienā vietā, par izcelsmes valsti uzskatīs vietu, kur notikusi «pēdējā būtiskā ekonomiski pamatotā pārstrāde», kas beigusies ar «jauna produkta saražošanu» vai bijusi «svarīga tā ražošanas stadija».

Stingrāki sodi šaubīgiem ražotājiem

Lai atturētu uzņēmējus no noteikumu pārkāpšanas, deputāti pieprasa «samērīgas un preventīvas» sankcijas, soda izvēlē ņemot vērā pārkāpumu nopietnību, ilgumu, uzņēmuma lielumu, kā arī to, vai pārkāpums ir izdarīts ar nolūku un atkārtoti.

Deputāti ierosina Komisijai izveidot publisku ES «melno sarakstu» uzņēmumiem, kuras atkārtoti un tīši pārkāpj ES produktu drošības noteikumus. Viņi arī ierosina veidot Eiropas datu bāzi, kurā publiskotu informāciju par nedrošām precēm un to nodarīto kaitējumu patērētājiem.

«Šie tiesību akti ir liels solis ceļā uz efektīvu, koordinētu un risku novērtējumā balstītu Eiropas līmeņa tirgus uzraudzību. Labāka uzraudzība nozīme drošākas preces Eiropas iedzīvotājiem», norādīja EP ziņotāja par tirgus uzraudzības regulu Sirpa Pietikeinena (EPP, Somija).

Tālākie soļi

Parlaments otrdien pieņēma tā nostāju pirmajā lasījumā. Nākamā EP sasaukuma ziņā būs rast vienošanos ar dalībvalstīm par jauno noteikumu galīgo redakciju.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu