Premjers: Kad akcionāriem vajag īpašumus nobēdzināt, izrādās, ka tie ir (153)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Christian Toennesen, CC BY-NC-SA 2.0

Akcionāri ir daļa no AS «Liepājas metalurgs» problēmām, nevis risinājumiem, trešdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), komentējot ziņu, ka «Liepājas metalurga» lielākais akcionārs un padomes priekšsēdētājs Sergejs Zaharjins pirms nepilna mēneša savam vecākajam brālim Valērijam uzdāvinājis piecus nekustamos īpašumus, kuru kopējā vērtība bijusi gandrīz deviņi miljoni latu.

«Tas kārtējo reizi parāda, cik nenopietna ir akcionāru attieksme pret uzņēmumu. Tad, kad kreditoru klubs aicināja šos akcionārus ieguldīt līdzekļus uzņēmumā, tad viņi stāstīja, ka viņiem nav līdzekļu,» sacīja Dombrovskis, bilstot, ka tad, kad faktiski īpašumus vajag nobēdzināt, izrādās, ka tie ir.

«Tas parāda, ka akcionāri ir daļa no «Liepājas metalurga» problēmām, nevis risinājumiem,» uzsvēra premjerministrs.

Kā ziņots, portāls «Pietiek.com», atsaucoties uz «Lursoft» skenēto dokumentu datubāzi, vēsta, ka Zaharjins apdāvinājis brāli ar teju deviņus miljonus latu vērtiem īpašumiem.

Kā liecina «Lursoft» dati, Zaharjins brālim uzdāvinājis savu villu Jūrmalā, Dzintaru prospektā 25, kuras vērtība gan noteikta tikai 600 tūkstošu latu apmērā, un tāpat Valērija Zaharjina īpašumā nonācis īpašums Liepājā, Baznīcas ielā 3/5, kura vērtība aplēsta 730 000 latu apmērā.

Pārējie trīs īpašumi, kurus Sergejs Zaharjins uzdāvinājis brālim, ir vēl divi īpašumi turpat Liepājā, Skolas ielā 1 un Dzintaru ielā 23, kuru vērtība noteikta attiecīgi 180 tūkstošu un 4,5 miljonu latu apmērā. Savukārt uzdāvinātais īpašums Nīcas pagastā novērtēts uz 2,9 miljoniem latu, ziņo portāls.

Savukārt Valērijs Zaharjins šos īpašumus jau dažas dienas vēlāk - 6. jūnijā - saskaņā ar «Lursoft» informāciju ieguldījis viņam piederošās SIA «Eurneo» pamatkapitālā, tos novērtējot pieticīgāk - par 2,974 miljoniem latu, raksta «Pietiek.com».

Šādas dāsnas dāvanas pamatā esot tikai viens apstāklis - uzņēmēja nopietnās problēmas ar veselību maija beigās, kas likušas aizdomāties par dažādiem praktiskiem jautājumiem, portālam apliecinājis Zaharjina preses pārstāvis.

Kā jau ziņots, kopumā Zaharjinam šā gada sākumā piederēja gandrīz divi desmiti nekustamo īpašumu.

Jau vēstīts, ka «Liepājas metalurga» kreditoru klubs un tā pieaicinātais konsultants «Prudentia Advisers» turpina darbu ar uzņēmuma akcionāriem, lai panāktu vienošanos par situācijas stabilizāciju uzņēmumā, kā arī strādās pie citiem juridisku risinājumu meklējumiem, 5.jūnijā paziņoja «Prudentia Advisers» valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka pirmais un reālākais variants ir, ka tiesiskās aizsardzības procesa laikā tiktu panākta vienošanās ar akcionāriem un viņi vai nu ieguldītu uzņēmumā savus līdzekļus, vai arī nodotu akcijas kreditoriem. Ja šis scenārijs neīstenojas, tad, visticamāk, kreditori savas intereses īstenos caur uzņēmuma maksātnespēju.

Jau ziņots, ka līdz valdības noteiktā termiņa - 31.maija - beigām viens no uzņēmuma akcionāriem Lipmans neparakstīja valdības un kreditoru piedāvāto vienošanos, bet Iļja Segals un Sergejs Zaharjins ir atsūtījuši vienošanos ar būtiskiem labojumiem, kas tika nodoti izvērtēšanai juristiem.

Saskaņā ar kreditoru kluba izvirzītajām prasībām visiem trim «Liepājas metalurga» lielākajiem akcionāriem bija jāparaksta vienošanās par turpmāk veicamajām darbībām uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijai, tostarp attiecībā uz akciju pārdošanu, saistību restrukturizāciju, uzņēmuma vadības nomaiņu u.c.

Vienošanās paredzēja visu trīs lielāko akcionāru - Zaharjina, Segala un Lipmana - akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra puses.

Valdība 23.aprīlī izveidoja darba grupu, kas koordinē «Liepājas metalurga» problēmu risināšanu. Darba grupas galvenie uzdevumi ir no valsts un pašvaldības puses operatīvi koordinēt nepieciešamos pasākumus «Liepājas metalurga» situācijas risināšanai un izstrādāt risinājumus uzņēmējdarbības un nodarbinātības veicināšanai Liepājas pilsētā un reģionā.

Komentāri (153)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu