Prezentēs Ērika Jēkabsona grāmatu par uzbrukumu PSRS diplomātiskajiem kurjeriem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien, 16. augustā plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, Mārstaļu ielā 28/30, Rīgā notiks Ērika Jēkabsona grāmatas «Uzbrukums Padomju Savienības diplomātiskajiem kurjeriem pie Ikšķiles 1926. gada 5. februārī» prezentācija.

1926. gada 5. februāra rītā Maskavas - Rīgas vilcienā, tam izbraucot no Ikšķiles stacijas, notika bruņots uzbrukums Padomju Savienības diplomātiskajiem kurjeriem Teodoram Netem un Johanam Mahmastālam. Viens no viņiem, latvietis Teodors Nete, tika nogalināts. Pēc nāves viņa tēls kļuva par simbolu diplomātiskā kurjera varonībai.

Dzelzceļa vagonā notikušajā apšaudē bojā gāja arī abi uzbrucēji – poļu tautības Lietuvas pilsoņi. Viņu nāves apstākļi tā arī netika pilnībā noskaidroti, atstājot vietu dažādām spekulācijām.

Šis traģiskais notikums izraisīja satraukumu visā Eiropā un radīja sarežģījumus Latvijas un Padomju Savienības attiecībās.

Uz izmeklēšanā nenoskaidrotajiem jautājumiem atbildes meklē grāmatas autors vēstures doktors Ēriks Jēkabsons.

Ēriks Jēkabsons ir vēstures doktors no 1995. gada, LU asociētais profesors, vairāku Polijas universitāšu viesprofesors, Latvijas Zinātnes padomes eksperts un Rumānijas Zinātnes padomes ārzemju eksperts, Latvijas vēsturnieku komisijas loceklis. Sarakstījis 15 grāmatas un daudzus Latvijā un ārvalstīs publicētus zinātniskos rakstus par 19. gadsimta beigu-20. gadsimta Latvijas militāro un politisko vēsturi. Ērikam Jēkabsonam 2012. gadā piešķirta Fulbraita stipendija zinātniskajam darbam ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu