Prezidents pirmdien premjeru nenosauks

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien, uzrunājot jaunievēlēto Saeimu, premjera amata kandidātu nenosauks, aģentūrai BNS norādīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa uzsvēra, ka saskaņā ar likumu prezidents to nevar izdarīt ātrāk, kamēr pilnvaras nav nolikusi esošā valdība. 11.Saeimas pirmajā sēdē Ministru kabinets paziņos par savu pilnvaru nolikšanu, bet valdība turpinās strādāt līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Prezidenta runa ir paredzēta sēdes sākumā.

Bērziņš jau iepriekš ir apliecinājis, ka esošajam premjeram Valdim Dombrovskim («Vienotība») ir priekšrocības tikt nominētam par premjeru jau trešo reizi. Bērziņš atzinis, ka personīgi viņam nekas neesot pret Dombrovski, «bet tomēr jebkurā gadījumā viņam ir jādabū vairākuma atbalsts. Ja tāds būs sajūtams, tas notiks», viņš tiks nominēts.

Ministru prezidenta amata kandidāts tiks nominēts tikai tad, ja būs pietiekams pamats uzskatīt, ka viņam ir izdevies izveidot tādu koalīcijas modeli, kas savā darbībā apņemas ievērot visas Latvijai saistošās starptautiskās vienošanās, turpinot reformu un sāktās fiskālās politikas kursu, nodrošinot izaugsmi un stabilitāti, vienlaikus nostiprinot Latvijā demokrātijas principus un vērtības, nemainot valsts attīstības kursu un pamatvērtības, kas balstās Satversmē, cilvēktiesību ievērošanā, tirgus ekonomikā, dalībā Eiropas Savienībā un NATO.

Bērziņš arī gaida no jaunās koalīcijas valdības deklarāciju un ministru amatu kandidātus.

Līdz šim prezidents izvairīgi komentējis koalīcijas veidošanas sarunas un tajās iesaistīsies tikai tad, ja sarunās būs strupceļš vai tās būs ievilkušās pārāk ilgi.

Vienošanos par koalīcijas izveidi parakstījušas trīs partijas – Zatlera Reformu partija, «Vienotība» un Nacionālā apvienība, un tās aicina prezidentu nominēt Dombrovski premjera amatam.

Dombrovskis Saeimas sēdē piedalīsies kā jaunievēlētās Saeimas deputāts, aģentūrai BNS teica viņa pārstāvis Mārtiņš Panke.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu