Prezidents plāno ierosināt izmaiņas saistībā ar eksprezidentu privilēģijām

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš rudens sesijā Saeimā plānojis ierosināt likuma izmaiņas saistībā ar bijušo prezidentu sociālajām garantijām, aģentūrai BNS apliecināja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa pastāstīja, ka pirms tam gan būs nepieciešams juridisks izvērtējums, ko prezidents uzdos sagatavot padomniekiem.

«Par likumu izmaiņām ‒ visticamāk, tās tiks ierosinātas Saeimas rudens sesijai, tomēr iepriekš nepieciešams juridisks izvērtējums. Pilnīgi noteikti jāuzsver, ka tām nebūs atpakaļejoša spēka,» norādīja prezidenta pārstāve.

Bērziņš iepriekš izteicies, ka viņam nebūs nepieciešamas bijušo prezidentu privilēģijas. «Es neredzu vajadzību, ka mani pēc tam būtu jānodrošina. Tīri no savas personīgās brīvības,» iepriekš sacījis prezidents.

Likums paredz, ka bijušais prezidents no valsts saņem ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma, lietošanā vienu valsts dzīvokli un automašīnu, kā arī sekretāru.

Laikraksta «Diena» pētījums liecina, ka, salīdzinot ar tuvākajām kaimiņvalstīm, Latvijā ne pirmās valsts amatpersonas atalgojums amata pildīšanas laikā, ne eksprezidentu sociālās garantijas neizskatās pārmērīgi lielas.

Jautājums par eksprezidentu sociālajām garantijām aktualizējies saistībā ar Valdim Zatleram nule iegādāto «Audi A8», kā arī eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas lietošanā esošo automašīnu «Mercedes Benz», kas, lai arī lietota tikai apmēram piecus gadus, bieži bojājoties un būtu jānomaina.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu