Problēmas ar vēderu? Nedzer <i>kolu</i>! (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Robert McDon., CC BY-SA 2.0 http://www.apollo.lv

Katra probiotika ir unikāla, ar tikai sev raksturīgām īpašībām un ietekmi uz organismu. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne un profesore Inga Ciproviča skaidro, ka zarnu traktā labāk iedzīvojas Lactobacillus un Bifidobacterium ģints dažādas sugas.

Vesels un funkcionējošs kuņģa - zarnu trakts ir viens no labas veselības pamatiem, tomēr trauksmainās ikdienas rezultātā mums reti atliek laiks par to domāt. Labās baktērijas nodrošina pareizu skābes līmeni zarnu traktā, darbojas kā dabīgas antibiotikas pret nevēlamām baktērijām, sēnītēm un vīrusiem, veicina minerālvielu un vitamīnu absorbciju no pārtikas, normalizē zarnu izejas problēmas un piedalās holesterīna vielmaiņā.

Probiotikas ir ļoti daudzveidīgas

Labās baktērijas ir ļoti nozīmīgas, jo tās iedzīvojas organismā, nodrošinot normālu zarnu mikrofloras sastāvu un nodrošina skābu vidi zarnās. Tās kavē patogēnu augšanu un izdala bioloģiski aktīvas vielas, tai skaitā arī vitamīnus, kas ir nozīmīgi organisma normālai funkcionēšanai. Probiotikas ir ļoti daudzveidīgas, ne tikai pēc izcelsmes, bet arī pēc to darbības mehānisma un vairošanās spējām zarnu traktā. Tās darbojas, mazinot dzīvesveida un nepilnvērtīga uztura radītās problēmas. Tās nav uzskatāmas par zālēm, bet gan par neatņemamu uztura sastāvdaļu. Par labo baktēriju uzņemšanu ir jādomā, jo cilvēka mūža laikā gremošanas orgānu mikroflora mainās gan uztura, vecuma, veselības stāvokļa, gan medikamentu lietošanas un dažādu kaitīgu ieradumu iespaidā. Probiotikas var uzņemt profilaktiski, kā arī, lai novērstu jau radušās problēmas. Jāatceras, ka probiotikas koriģē zarnu trakta mikrofloru tikai tad, ja nav optimāls tās sastāvs, bet veselu mikrofloru tās neietekmē.

Probiotiku dažādā dzīvotspēja

Aktīvākas un darbīgākas probiotikas ir produktos, kuros tās spēj vairoties un saglabāt savu dzīvotspēju ieguves un visa derīguma termiņa laikā. Piemēram, saldinātos produktos baktēriju koncentrācija vismaz par vienu pakāpi vienmēr būs mazāka nekā naturālajos produktos. Probiotikām bagātākie raudzētie produkti ir jogurti, lakto, kefīrs, tīrkultūra, kuriem nav pievienots cukurs un citas garšas piedevas.

Piens ir ļoti laba vide pienskābes baktērijām un probiotikām, jo tas veido probiotisko mikroorganismu aizsargājošu matricu, kas ne tikai veicina probiotiku augšanu, bet arī uzlabo to dzīvotspēju zarnu traktā. Turklāt Latvijā ražotie skābpiena produkti pienskābes baktēriju satura ziņā neatšķiras no importētajiem analogiem.

Probiotikas ir pieejamas arī zāļu, kapsulu un šķīdumu veidā. Ja cilvēks nezina, kādu probiotiku viņam vajadzētu, var konsultēties ar ģimenes ārstu vai farmaceitu, kas ieteiks konkrētai problēmai atbilstošāko. Izvērtējot dažādu probiotiku īpašības, profesore I. Ciproviča nonākusi pie slēdziena, ka, piemēram, BioGaia sastāvā esošais Lactobacillus reuteri celms spēj vairoties visā zarnu traktā, un zinātniskos pētījumos tā dzīvotspēja pierādīta, kā labāka nekā citās plaši lietotās probiotikās. Tās sekmīgi cīnās ar kolikām un infekciju izraisītām diarejām, un ir piemērotas arī bērniem.

Vēdera vīrusi, antibiotiku lietošana, aizcietējumi – var noderēt probiotikas

Uzturzinātnieki rekomendē dienā uzņemt vismaz 100g skābpiena produktu vai dzērienu, lai nodrošinātu sevi ar nepieciešamo baktēriju devu. Gremošanas orgānu disfunkcijas, piemēram, zarnu kūtrums jeb aizcietējumi, vai nezināmas izcelsmes diarejas, nerodas vienā dienā. Lai nebūtu šādu problēmu, jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, uzturēšanos svaigā gaisā, nedrīkst ēst steigā un pārtikt tikai no sviestmaizēm, jādomā par šķidruma uzņemšanu un jāierobežo nevēlami uztura paradumi, kā treknu, sāļu, saldu un ļoti asu ēdienu ēšana.

Nereti ļaudis, ja sākušās problēmas, iedzer kolas limonādi un domā, ka tā palīdzēs. Bezizejas situācijā tā var noderēt, jo strauji samazina zarnu pH līmeni, tomēr daudz vienkāršāks un krietni veselīgāks veids ir vienkārši katru dienu izdzert glāzi skābpiena produkta. Ja disfunkcijas jau ir sākušās, papildus labo baktēriju uzņemšanai ar raudzētiem produktiem, ir ieteicams lietot probiotikas tablešu, kapsulu vai šķīdumu veidā. Arī laktozes nepanesamības gadījumā, ja rodas žņaudzoša sajūta, vēders sapūšas vai sākas vēdergraizes, noder probiotiku koncentrāti. Īpaši svarīgi ir uzņemt papildus labās baktērijas, ja tiek lietotas antibiotikas, vai tiek iziets staru, ķīmijas terapijas kurss, jo medikamenti ārstē slimību, bet savā darbībā iznīcina zarnu traktā esošās baktērijas. Dažiem pacientiem pēc antibiotiku lietošanas saasinās gastrīti un citas kuņģa darbības problēmas, tādēļ probiotikas būtu jāuzņem gan ārstēšanas kursa laikā, gan pēc tā. Arī vēdera vīrusu laikā probiotikas ļoti palīdz. Piemēram, rotavīruss iznīcina zarnu mikrofloru, savukārt probiotikas cenšās to atjaunot un mazināt rotavīrusa agresiju.

Informāciju sagatavoja: «Divi gani – veselīgas sabiedriskās attiecības»

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu