Prognozē, ka Latvijas ģimenes vairāk izjutīs IIN samazināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

No valdības plānotajām izmaiņām nodokļos Latvijas ģimenes vairāk izjutīs iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu, bet ietekme no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes izmaiņām būs neliela, veicot aprēķinus par dažādām ģimenēm, secinājis «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūts.

Aprēķinos pieņemts, ka no šā gada 1.jūliju PVN standartlikme pazemināsies par vienu procentpunktu līdz 21%, savukārt IIN par vienu procentpunktu līdz 24% pazemināsies no 1.janvāra, un neapliekamais minums pieaugs no 45 uz 60 latiem.

Modelējot plānotās nodokļu izmaiņas un to ietekmi uz ģimenēm ar vidējiem, zemiem un augstiem ienākumiem, institūts secinājis, ka darbaspēka nodokļa sloga samazināšana ģimenei ar diviem strādājošajiem un diviem apgādājamajiem ienākumus nākamgad palielinās vidēji par 2%-3% jeb 10-20 latiem mēnesī.

Savukārt PVN samazināšana ģimeņu izdevumus ļaus samazināt robežās no 0,5% līdz 0,8% no kopējiem ģimenes ienākumiem. Institūta pārstāvji norāda, ka reālā PVN samazināšanas ietekme būs atkarīga no ģimenes izdevumu struktūras jeb izdevumu apjoma precēm ar PVN standartlikmi, jo PVN samazināto likmi mainīt nav plānots. Svarīgs faktors būs arī tirgotāju gatavība samazināt cenas proporcionāli PVN samazinājumam. Institūts atgādina par izskanējušo informāciju, ka precēm, kuru cena ir zem viena lata, cena pēc PVN samazināšanas varētu nemainīties.

Institūta aprēķinos ģimene ar zemiem ienākumiem ir tāda, kur abi vecāki kopā «uz rokas» saņem 325 latus mēnesī, ģimenē ar vidējiem ienākumiem abi saņem 662 latus, bet ģimene ar augstiem ienākumiem - 1259 latus mēnesī.

«Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use-Cimmermane komentē, ka pirms divarpus gadiem Latvijas ģimenes saskārās ar būtisku nodokļu sloga pieaugumu, kad darbaspēka, nekustamā īpašuma, ienākumu un transporta nodokļa palielināšanas rezultātā to budžets vidēji samazinājās par 4% līdz pat 6%. Patlaban plānotās izmaiņas nodokļos vismaz daļēji atsver šo pagātnes lēmumu ietekmi.

«Tomēr pozitīvi vērtējams plāns darbaspēka nodokļu slogu mazināt arī turpmākajos gados. Ļoti svarīgi ir saglabāt šo virzību uz nodokļu sloga samazināšanu arī nākotnē, lai veicinātu Latvijas mājsaimniecību finanšu situācijas uzlabošanos,» uzskata institūta direktore.

«Swedbank» Privātpersonu finanšu institūts ir no bankas neatkarīga struktūrvienība, kas strādā pie iedzīvotāju finanšu prasmju un zināšanu attīstības Latvijā. Institūts regulāri informē un izglīto sabiedrību par dažādiem ar naudu un ģimenes budžeta plānošanu saistītiem jautājumiem, veic pētījumus un līdzdarbojas dažādās valsts mēroga darba grupās.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti šodien gandrīz vienbalsīgi pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likumprojektus par PVN un IIN samazināšanu. Likumprojekti tiek skatīti steidzamības kārtībā, tātad tiks pieņemti divos lasījumos. Priekšlikumus otrajam lasījumam varēs iesniegt līdz rītdienas plkst.17, kurus Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vērtēs otrdien, 22.maijā. Galīgo lēmumu Saeima varētu pieņemt ceturtdien, 24.maijā.

Likumprojekti paredz, ka PVN likme no 1.jūlija tiks samazināta par vienu procentpunktu - no pašreizējiem 22% uz 21%, savukārt IIN likmi samazināt no pašreizējiem 25% uz 24% paredzēts samazināt no nākamā gada 1.janvāra.

Grozījumi likumā par IIN paredz, ka trīs gadu laikā IIN likme tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%. Paredzēts, ka no 2013.gada 1.janvāra IIN likme būs 24%, 2014.gadā tā būs 22%, bet 2015.gadā - 20%.

Par neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumu par apgādībā esošām personām palielināšanu valdība paredzējusi diskutēt atsevišķi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu