Publicē pirmos jaunās Latvijas eiro jubilejas monētas attēlus (74)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Bankas (LB) padomē šā gada sākumā tika apstiprināta Eiro kolekcijas monētu izlaides programma turpmākajiem gadiem. Šogad numismātu un citu interesentu vērtējumam tiks nodotas sešas monētas, tostarp Ainažu Jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītā monēta, kas kļūs par 99.Latvijas Bankas izlaisto kolekcijas monētu un tiks prezentēta jau 5.martā, «Apollo» informēja LB.

1864.gadā ar Valdemāra ierosmi un gādību Ainažos tika dibināta pirmā latviešu un igauņu jūrskola, kas kļuva par lielāko un iecienītāko šāda veida mācību iestādi visā tuvākajā reģionā. Ainažu Jūrskolā zinības ieguva ap 3000 audzēkņu, no kuriem vairāk nekā tūkstotis saņēma tālbraucēja kapteiņa un stūrmaņa diplomu.

Kopš Ainažu Jūrskolas dibināšanas pagājis 150 gadu, un nu brīvas Latvijas pilsoņi izbraukuši visas jūras, izgājuši pasaulē, vienojušies Eiropas Savienībā, piepulcējušies eiro zonai. Latvijas pirmā eiro kolekcijas monēta, kas veltīta Ainažu Jūrskolas jubilejai, ļauj lielo ilgu, centienu un sapņu buriniekiem aiziet četros vējos pasaules klaidā, vienlaikus aicinot atcerēties minētā rosinājuma otro daļu: »… Zeltu krājiet pūriņā!» teikts Latvijas Bankas izplatītajā paziņojumā.

Vēl šogad plānots laist klajā Jāņa Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai», Vecā Stendera 300 gadu jubilejai, Kurzemes barokam, Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītas monētas, kā arī netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monētu, kuras sižets tiks atklāts tuvāk klajā laišanas brīdim.

Kopumā Latvijas Banka kopš 1995.gada izlaidusi 98 jubilejas un piemiņas monētas, kuru veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku. Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, tai skaitā «Latvijas monēta» 2010.gadā kļuva par Pasaules gada monētu.

Pēc Latvijas iestāšanās eiro zonā naudas mākslas tradīcijas neizzudīs. Latvijas Banka turpinās izlaist gan kolekcijas (līdz šim tās pazinām kā jubilejas un piemiņas monētas), gan īpašās apgrozības monētas (līdz šim - īpašā dizaina vienlatnieki, bet turpmāk - īpaša dizaina 2 eiro monētas).

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas nonāks brīvā apgrozībā - pēc būtības tās ir mākslas darbs un, visticamāk, būs īpaši pieprasītas starp numismātiem, kā arī citiem interesentiem. Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības (piemēram, ar 5 vai 10 eiro nominālu). Kolekcijas monētu specifikācijas - krāsa, diametrs, svars, materiāls utt. - būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.

Latvijas Bankas jubilejas un piemiņas monētu tapšanā nozīmīgākā loma ir īpaši izveidotajai Monētu dizaina komisijai (sākotnēji - Monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993.gada 12.novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki, zinātnieki.

Komentāri (74)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu