Publiskā lekcija par sabiedrības apspiešanu Čehoslovākijā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Trešdien, 15.janvārī, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte (LUVFF) notiks publiskā lekcija ciklā «Vēstures mozaīka» par tēmu «Politiskie procesi un ikdienas dzīve Čehoslovākijā no 1969. līdz 1989.gadam caur mutvārdu vēstures prizmu», ko lasīs doc. Dr.hist. Kristīne Ante.

Lekcijā K. Ante stāstīs, kā 1968. gadā Čehoslovākijas sabiedrībā aizsākās vardarbīga liberālo reformu apturēšana, atgriešanās pie stingras partijas disciplīnas, centralizācija un cenzūra visās dzīves jomās. Kā reakcija pret šiem procesiem bija plaša kultūras un mākslas darbinieku došanās trimdā. 1968. gada notikumi atbalsojās arī tā laika Latvijas sabiedrībā. Tādēļ par Čehiju un tās vēsturi Latvijā vienmēr ir bijusi zināma interese. «Šī ideoloģiski sarežģītā laikmeta izvērtējums vēsturniekiem ir sarežģīts uzdevums, tādēļ sekmīgs rezultāts nav sasniedzams, ja balstās tikai uz tradicionālajām pētniecības metodēm - arhīvu dokumentu studijām,» skaidro docente. Šī iemesla dēļ pēdējā desmitgadē čehu vēsturnieki plaši pievērsušies nesenā laikmeta analīzei, izmantojot notikumu aculiecinieku intervijas. Lekcijas gaitā tiks atklāts, kāda ir šo pētījumu tematika un sasniegtie rezultāti.

Lekciju cikls «Vēstures mozaīka» ir pirmais VFF rīkotais šāda veida pasākums jebkuram interesentam. Ciklā tiks nolasītas astoņas lekcijas par visdažādākajām tēmām – par ideoloģiju un kultūru pirmskara Latvijā, Eiropas Savienības vēsturi, Svētā Nikolaju un Santa Klausa popularitātes skaidrojumiem un daudz ko citu. Šīs lekcijas bez maksas var apmeklēt ikviens interesents.

Nākamā lekcija notiks 22.janvārī un to lasīs asoc.prof. Dr.hist. Lilita Zemīte par tēmu «Modernā lielpilsēta kultūrā: vēsturnieka skatījums».

Visas lekcijas ilgst pusotru stundu un pēc tām notiek diskusija. Lekciju sākums plkst. 18.00. Tās notiek Vēstures un filozofijas fakultātē, Aspazijas bulvārī 5, 513. auditorijā. Lekciju videoieraksti būs pieejami arī elektroniski, Moodle vidē, kā arī VFF mājaslapā un LU portālā.

Jāatgādina, ka Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte, sākot no 11. decembra, trešdienu vakaros piedāvā populārzinātnisko lekciju ciklu «Vēstures mozaīka», kura mērķis ir popularizēt vēsturi un parādīt, ka tā var būt saistoša ikvienam.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu