Putekļsūcējs ir skaļākā mājsaimniecības ierīce

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

«Electrolux» veiktā pētījuma rezultāti par trokšņu ietekmi uz cilvēku veselību liecina, ka katru gadu visā pasaulē miljoniem cilvēku pārceļas uz klusāku dzīvesvietu, jo nespēj izturēt apkārt esošos trokšņus.

Pētījumā konstatēts, ka pie kaitinošākajiem miera traucēkļiem pieskaitāms televizora, mājas audio iekārtu un bērnu, kas spēlējas, radītais troksnis. Katrs sestais respondents kā traucēkli minējis kaimiņu putekļsūcēja radīto troksni, turklāt putekļsūcējs atzīts par skaļāko mājsaimniecības ierīci, portālu «Apollo» informēja Zane Bojāre, «Electrolux Latvia» komunikācijas konsultante.

Arī Pasaules Veselības organizācija apliecina, ka troksnis ir nozīmīgs faktors cilvēka veselībā, jo tas spēj izraisīt ne tikai stresu, bet arī radīt sirdsdarbības traucējumus. Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka par pieaugošu problēmu kļuvis pārlieku liels troksnis ne tikai pilsētās un publiskās vietās, bet arī mājsaimniecībās.

Daudzi pētījumā aptaujātie cilvēki atzinuši, ka grīdas tīrīšana ir viens no nepatīkamākajiem mājas darbiem putekļsūcēja radītā trokšņa dēļ, kas traucē arī uztvert citas skaņas, piemēram, fona mūziku. Lielo troksni izraisa motora vibrācijas un gaisa plūsma, kas kopā ar putekļiem tiek iesūkta putekļsūcējā. Parastie putekļsūcēji darbojas ar aptuveni 78 dB troksni, kas nozīmē, ka tie mēdz būt skaļāki pat par zāles pļāvēju un pārsniegt satiksmes radīto troksni.

«Electrolux» speciālisti konstatēja, ka, piemēram, klausoties džezu, cilvēki māju tīra rūpīgāk, bet, klausoties roku, ātrāk. Klausoties īpaši ritmisku mūziku, neviļus līdzi kustas arī gurni, tādējādi sadedzinot kalorijas. Jebkurā gadījumā fona mūzika mājas uzkopšanas laikā ir kas tāds, ko jebkuram būtu jāspēj baudīt, nesatraucoties par mājsaimniecības ierīču radīto troksni,» zinātnieku pētījumus komentē «Electrolux Latvia» direktors Eduards Reneslācis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu