Putins paraksta līgumu par Krimas aneksiju (177)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstījuši līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju.

Svinīgā ceremonijā Kremlī abu Krievijas parlamenta palātu deputātu klātbūtnē līgumu līdz ar Putinu parakstīja Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs un citi separātistu izveidotās administrācijas vadītāji.

Likumdevēji, kuriem parakstītais līgums vēl formāli jāratificē, Krimas aneksijas aktu sveica ar aplausiem.

Tikmēr Ukrainas Ārlietu ministrija jau paziņojusi, ka nekad neatzīs Krimas iekļaušanu Krievijas sastāvā.

«Mēs neatzīstam un mēs nekad neatzīsim tā dēvēto neatkarību un tā dēvēto līgumu par Krimas iekļaušanu Krievijā,» teikts ministrijas paziņojumā.

Putina un Aksjonova parakstītajam līgumam «nav nekāda sakara ar demokrātiju, likuma kārtību vai veselo saprātu», norādīja Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Noslēgtais līgums paredz, ka līdz ar Krimas uzņemšanu Krievijas sastāvā visi Krimas un Sevastopoles teritorijā dzīvojošie Ukrainas pilsoņu un personas bez pilsonības tiek atzīti par Krievijas pilsoņiem. Viena mēneša laikā personas, kurām ir Ukrainas vai kāda cita pilsonība, var paziņot par savu vēlmi saglabāt šo pilsonību.

Teritorijā valsts valodas statuss tiks saglabāts krievu, ukraiņu un tatāru valodām.

Krimas un Sevastopoles reģiona robežas Krievijas teritorijā tiek noteiktas pašreizējo robežu atrašanās vietā, bet Krimas sauszemes robeža ar Ukrainu pasludināta par Krievijas Federācijas valsts robežu, teikts līgumā.

Līgums arī paredz 2015.gada septembrī sarīkot Krimā parlamenta vēlēšanas.

Krimā apgrozībā esošās Ukrainas grivnas plānots trīs mēnešu laikā nomainīt pret Krievijas rubļiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā uzrunā Krimas situāciju pasludināja par «absolūti analoģisku Kosovai».

Tikmēr Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs žurnālistiem izklāstīja Maskavas sākotnējos investīciju plānus Krimā, vienlaikus atklājot, ka Krimas reģiona budžeta deficīts veido 80-90 miljonus dolāru mēnesī.

Īsi pirms tam Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Uzrunājot deputātus, Putins aicināja parlamentu ratificēt vienošanos par Krimas un Sevastopoles iekļaušanu Krievijas sastāvā. «Es nešaubos par jūsu atbalstu,» uzsvēra Kremļa saimnieks.

Krievijas Valsts domes pirmais vicespīkers paziņoja, ka līguma ratifikācija parlamentā tiks uzsākta tuvākajās dienās.

Arī Federācijas padomes priekšsēdētāja Valentīna Matvijenko pavēstīja, ka līgums tiks ratificēts līdz šīs nedēļas beigām.

Komentāri (177)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu