R. Ķīlis: Valsts kontroles secinājumi par valsts zinātnes politiku apstiprina pārmaiņu nepieciešamību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/Leta

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzskata, ka Valsts kontroles veiktā revīzija par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) īstenoto valsts zinātnes politiku apliecina jau agrāk ministra pausto, ka šajā jomā un arī pašās zinātniskajās institūcijās ir nepieciešamas pārmaiņas, portālu «Apollo» informēja Inita Blačforda, izglītības un zinātnes ministra padomniece komunikācijas jautājumos.

R. Ķīlis norāda: «Latvijā zinātnes potenciāls diemžēl ne vienmēr tiek īstenots. Tomēr tieši zinātne un pētniecība sasaistē ar augstāko izglītību var radīt inovācijas, kas palīdzēs Latvijai kļūt par konkurētspējīgu valsti. Tādēļ esmu ierosinājis zinātnisko institūciju starptautisko izvērtēšanu, lai saņemtu starptautisku ekspertu rekomendācijas par zinātnisko institūciju turpmāko attīstību un/vai konsolidēšanu. Plānots arī sagatavot starptautisko ekspertu novērtējumu un rekomendācijas par zinātnes un inovāciju politikas tālāko pilnveidi.»

Šī gada laikā paredzēts piesaistīt starptautiskus ekspertus, kas nodrošinātu pašreizējo 133 zinātnisko institūciju starptautisku izvērtēšanu. Kvalitātes un starptautiskās konkurētspējas stiprināšanai zinātnes jomā ir izšķirīga nozīme Latvijas veiksmīgai dalībai Eiropas Savienības ietvarprogrammā «Horizonts 2020», kurā, sākot ar 2014. gadu, zinātniskiem pētījumiem septiņu gadu laikā būs pieejami 80 miljardi eiro.

Jāatzīmē, ka arī patlaban īstenotajā IZM reorganizācijā paredzēta Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta izveide, kas palīdzēs sasaistīt zinātni un pētniecību ar augstāko izglītību un inovācijām, tā sekmējot konkurētspējīgas zinātnes attīstību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu