«Radi Rīgu!» atjaunos piecas Rīgas apkaimes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Latvijā unikālā projekta «Radi Rīgu!» starpdisciplinārā komanda - arhitekti, ainavu arhitekti, pilsētas plānotāji, ceļu inženieri - izvēlējušies piecas no 26 Rīgas pilsēttelpām: Āgenskalnā, Bolderājā un Daugavgrīvā, Čiekurkalnā, Krasta ielā un Ziepniekkalnā. Pēc padziļinātas izpētes, aicinot sadarboties iedzīvotājus, šajās apkaimēs gadā laikā tiks izstrādāti publisko ārtelpu atjaunošanas priekšlikumi. Rīgas pašvaldība, pilsētniekiem līdzdarbojoties, paredz šos priekšlikumus realizēt līdz 2014. gadam.

Intensīvās apmācības programmas «Radi Rīgu!» pirmajā tematiskajā seminārā «Projekta definīcijas izstrādes process un metodes» ar telpiskās plānošanas metodēm noteiktas piecas teritorijas, kurām vissteidzamāk ir nepieciešama nākotnes attīstības vīzijas izstrāde un sabiedriskās telpas sakārtošana. Vienlaikus «Radi Rīgu!» dalībnieki izveidoja piecas darba grupas, kuras līdz 2012. gadam strādās ar vēsturiskām liecībām, pašvaldību, nevalstiskajām organizācijām, iedzīvotājiem un teritorijās strādājošajiem uzņēmumiem, lai izpētītu sabiedrības vajadzības un izstrādātu projektus, kurus, piesaistot dažādus finanšu instrumentus, paredzēts arī realizēt.

Interaktīvā pieeja plānošanai un projektēšanai, kad risinājumi tiek meklēti un lēmumi pieņemti, iesaistot procesā iedzīvotājus, atbildīgās amatpersonas, augstskolu studentus, uzņēmējus un citas ieinteresētās puses, vēl ir neierasta ar pilsētvidi saistītajiem Latvijas speciālistiem. Seminārā laikā Beļģijas universitāšu trīs profesori - Jans Shrjors, Marks Martenss, Žefs Van den Bruks - semināra dalībniekus iepazīstināja ar starptautisko praksi komunikatīvajā plānošanā un sniedza ieskatu telpiskās plānošanas teorijā.

Semināra darbā piedalījās arhitekts - pilsētplānotājs Marks Geldofs, Latvijas universitātes docētāji prof. Pēteris Šķiņķis un arhitekte, plānotāja Gunta Lukstiņa, vācu sociālais plānotājs Jonass Bušels.

Pēc trim intensīvām darba dienām Beļģijas profesori neslēpa prieku par gūtajiem rezultātiem. Pēc ārvalstu speciālistu domām «Radi Rīgu!» dalībnieki ļoti precīzi uztvēra ārvalstīs praktizētās pieejas būtību un izvēlējās vietas, kurām steidzami nepieciešams pievērst uzmanību un rīkoties un kuras slēpj sevī ļoti lielu potenciālu tālākai attīstībai.

Līdz nākamajam «Radi Rīgu!» semināram, kas notiks no 17.jūnija līdz 19.jūnijam, visām piecām darba grupām ir uzdots padziļināti izpētīt pieejamos materiālus par izvēlētajiem Rīgas rajoniem, kā arī iepazīties ar apkaimēm, tās apmeklējot. Jau šajā darbā posmā profesori iesaka aprunāties ar iedzīvotājiem un uzklausīt viņu stātus par vietām un notikumiem, jo tieši šajos stāstos meklējams nākotnes redzējuma sākums. «Radi Rīgu!» organizatori sola jau tuvākajā laikā aktīvākajiem izvēlēto teritoriju iedzīvotājiem radīt iespēju mājas lapā «radirigu.lv» izteikt ierosinājumus, kā arī kontaktēties ar katras apkaimes darba grupu dalībniekiem.

«Radi Rīgu!» atbalsta Flandrijas Pārstāvniecība pie Beļģijas vēstniecības, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija, Rīgas dome, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, Rīgas pašvaldības aģentūra «Rīgas pilsētas arhitekta birojs», Latvijas Arhitektu savienība, Rīgas Austrumu izpilddirekcija, Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija, Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija, «Rīga 2014», Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, PR un mediju aģentūra «GA's». Apmācību programma tiek īstenota sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī Eiropas Sociālo fondu.

Plašāku informāciju par projektu «Radi Rīgu!» iespējams atrast mājas lapā «radirigu.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu