«Radio SWH» šefs: AKKA/LAA grib iznīcināt radio staciju (56)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

AS «Radio SWH» pauž sašutumu par Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) rīcību, pieprasot vienoties par diskriminējošu licences līgumu par mūzikas izmantošanu radio «Spin FM».

AS «Radio SWH» portāls «Apollo» uzzināja, ka AKKA/LAA jauniešu radiostacijai «Spin FM», kura ēterā vēl nav pat gadu un kuras mērķauditorija ir klausītāji vecumā no 15 līdz 25 gadiem, liek parakstīt diskriminējošu licences līgumu par mūzikas izmantošanu.

AKKA/LAA pieprasa maksāt summu, kas līdzvērtīga 30% no jauniešu radio plānotā apgrozījuma.

AS «Radio SWH» vadītājs Jānis Šipkēvics AKKA/LAA prasību uzskata kā ņirgāšanos par medijiem un mūziķiem, norādot, ka vēl ir jāmaksā arī LAIPAi, kas pārstāv izpildītājus un producentus.

«Raidorganizācijas iegūst savus klausītājus, pateicoties autoru radītajiem darbiem, kurus tās izmanto savās programmās. Jo populārāka raidstacija, jo vairāk reklāmdevēju, un, pārdodot reklāmlaiku, tiek gūti ieņēmumi, no kuriem noteikts procents tiek samaksāts mūzikas autoriem par pārraidīto mūziku. Diemžēl tieši SWH, kurš ir «Spin FM» kurators, jau piecus gadus (kopš 2007.gada) nemaksā autoriem atbilstošu atlīdzību par mūzikas pārraidīšanu savās programmās,» portālam «Apollo» pavēstīja AKKA/LAA.

Autorus pārstāvošā biedrība AKKA/LAA piemēro vienādus tarifus visām raidorganizācijām, to apmērs ir vērtēts Administratīvajā apgabaltiesā, Augstākajā tiesā, kā arī Konkurences padomē un saņemts viennozīmīgs atzinums, ka autoratlīdzības tarifi ir vieni no zemākajiem Eiropā un atbilstoši Latvijas situācijai, norāda organizācijā.

Piemēram, tādai radiostacijai kā «Spin FM», kurai 60% diennakts raidlaika aizņem mūzika, un, kura raida Rīgas rajonā un internetā, ir jāmaksā 3,35% no apgrozījuma vai minimālā samaksa - Ls 5,67 dienā.

Ja saskaņā ar vienkāršu aprēķinu «Spin FM» diennaktī raida vairāk kā 210 dziesmas, tad vienas dziesmas visiem autoriem (teksta autoram, komponistam, ja ir, arī aranžētājam, mūzikas izdevējam) pienāktos uz visiem kopā 2,6 santīmi. Turpretī internetā varam iepazīties ar «Spin FM» reklāmas konsultantiem, tā ir 11 cilvēku komanda, kurus diezin vai apmierinātu atalgojums iepriekš minētā atlīdzības apmērā, norāda AKKA/LAA.

AKKA/LAA, kuras pienākums ir pārstāvēt četru miljonu latviešu un ārvalstu autoru intereses, nav pieņemams SWH piedāvājums –maksāt autoriem 0,16 latus par dienu, kas būtu pieci lati astoņdesmit santīmi 6480 dziesmu autoriem mēnesī.

Tāpat AKKA/LAA nevar akceptēt esošo SWH praksi, proti, par šajā gadā «Radio SWH» grupas raidstacijās skanējušo mūziku autoriem nav samaksāts ne santīma (7 mēneši), par «Spin FM» nav maksāts kopš pagājušā gada novembra.

Autoram tāpat kā jebkuram strādājošam cilvēkam ir jāsaņem atlīdzība no uzņēmuma, kurš gūst peļņu, izmantojot viņa darbu.

«Spin FM» pieder radio grupai «The Comunicorp Group», tā ir lielākā un komerciāli veiksmīgākā Īrijā, un visstraujāk augošā radio kompānija Eiropā.

«Spin FM» ir populāra jauniešu radiostacija Īrijā, Čehijā, Jordānijā, Igaunijā, Somijā.

AS «Radio SWH» ir četras radiostacijas – «Radio SWH», «Radio SWH+», «Radio SWH Rock» un «Spin FM».

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu