Raimonda Paula pārdomas par dzīvi (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Apgādā Zvaigzne ABC regulāri nāk klajā biogrāfiskas grāmatas par sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem – aktieriem, sportistiem, kultūras darbiniekiem. Taču jaunā gada sākumā klajā laista kāda pavisam īpaša grāmata «Etīdes par dzīvi», kurā idejas autore un sakārtotāja Dina Balode apkopojusi tautā iemīļotā komponista Raimonda Paula domas par dzīvi, mūziku, bet ne tikai to.

Dina Balode uzskata, ka Maestro noslēpums rodams viņa vitalitātē un nerimstošajā virzībā uz priekšu. «Etīdes par dzīvi» tapušas pēc trim garām sarunām ar Raimondu Paulu 2013. gada janvārī, martā un maijā. Šīs sarunas izvērtušās Maestro atziņās un pārdomās par dzīves pamatlietām – vienkāršām un ne tik vienkāršām. Cieņa, iedvesma, kārtība. Profesija, atzinība. Skolotāji un draugi. Sievietes skaistums. Ēdieni, smaržas un automašīnas. Ceļojums laikā. Personiskais bauslis. Džezs un brīvība. Par visu to Maestro ir savs viedoklis – trāpīgs, bieži paskarbs, nereti arī ar humora pieskaņu, bet vienmēr – piesātināts ar visaptverošu cilvēcību.

Kad izrunāts viss vai gandrīz viss, kas paliek pāri? Pacilājoša un gaiša sajūta, ka esi ticies ar cilvēku – atbildīgu, godprātīgu, vienkāršu, patiesu un «mūsējo». Grāmatā ar nolūku saglabāts Maestro runas stils, lai katrs varētu ne vien izlasīt, bet arī dzirdēt viņam raksturīgo balsi un runas manieri. Līdz ar to «Etīdes» izskan kā saruna – saruna, kurā katrs lasītājs atrodas personīgā dialogā ne tikai ar ievērojamo komponistu, bet arī ar laikmetu, kurā dzīvojam.

Grāmatu papildina mākslinieces Zanes Lūses gleznu reprodukcijas, kurās krāsās un tēlos notverta populāru Raimonda Paula dziesmu noskaņa.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu