RD atļauj «Rīgas ūdenim» dibināt meitasuzņēmumu «Aqua Riga»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairākums Rīgas domes deputātu šodien domes sēdē nolēma atbalstīt pašvaldības ūdenssaimniecības uzņēmuma «Rīgas ūdens» ieceri dibināt meitasuzņēmumu «Aqua Riga», kas plāno ražot un tirgot pudelēs fasētu ūdeni.

Atsaucoties uz nozares uzņēmēju sūdzībām un citu institūciju iebildumiem, pašvaldības opozīcijas deputāti aicināja šo ieceri neatbalstīt un par uzņēmuma dibināšanu rīkot sabiedrisko apspriešanu, tomēr koalīcijas deputāti nobalsoja par «Aqua Riga» dibināšanu.

Meitasuzņēmuma «Aqua Riga» apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai pašvaldības «Rīgas ūdens» tā pamatkapitālā plāno ieguldīt 105 000 latu, kurus plānots atpelnīt aptuveni četros gados, savukārt fasētā ūdens ražošanai nepieciešamie pamatlīdzekļi un daļa no apgrozāmajiem līdzekļiem aptuveni 300 000 latu apjomā tiks finansēti no kredītiestādes aizdevuma līdzekļiem, kuru varētu atmaksāt četros gados.

Desmit gadu laikā «Rīgas ūdens» no šī projekta plāno gūt 4,6 miljonu latu peļņu. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka citu ražotāju satraukums ir saprotams, tomēr pašvaldībai šis projekts sniegs jūtamu ieguvumu, tāpēc šo iespēju neizmantot būtu muļķīgi. «[4,6 miljoni] ir pietiekami daudz, lai daudzviet Rīgā varētu pieslēgt mājas pie centrālā ūdensvada,» uzsvēra mērs.

Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas speciālisti atklātā vēstulē Rīgas domes deputātiem, Konkurences padomes un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam «Rīgas ūdens» fasētā ūdens projektu «Aqua Riga» nodēvējuši par absurdu un pauduši bažas, ka tas var novest pie nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanas.

Organizāciju pārstāvji uzskata, ka nepieciešama šī projekta publiska apspriešana, tāpat vēstulē aicināts neatbalstīt un uzraudzīt SIA «Rīgas ūdens» ieceri sākt fasētā ūdens ražošanu.

Uzņēmēji norāda, ka patlaban Latvijā darbojas vismaz 14 uzņēmumi, kuru komercdarbība saistīta ar fasētā ūdens ražošanu, līdz ar to konkurence Latvijas fasētā ūdens tirgū balansējot rentabilitātes robežās. Lielākā daļa šo ražotāju, tostarp AS «Cido grupa», AS «Aldaris», AS «Cēsu alus», kas paši ražo dzeramo ūdeni, ietilpst Latvijas Bezalkoholisko dzērienu ražotāju asociācijā, kurus savukārt pārstāv Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija.

Biznesa portālam «Nozare.lv» aptaujātie dzeramā ūdens ražotāji iepriekš pauduši viedokli, ka «Rīgas ūdens» jaunais dzeramā fasētā ūdens projekts pašreizējās lielās konkurences apstākļos nebūs ne reāls, ne saprātīgs.

Rīgas pašvaldības uzņēmuma «Rīgas ūdens» plānus iesaistīties fasētā ūdens tirgū kritizējis arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, norādot, ka valstij un pašvaldībām nav nekādas nepieciešamības veidot jaunus uzņēmumus un konkurēt ar privāto sektoru tajos segmentos, kur veiksmīgi funkcionē tirgus un patērētājiem jau patlaban ir pieejams cenas un kvalitātes ziņā daudzpusīgs piedāvājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu