RD deputāti atbalsta virkni atvieglojumu nekustamā īpašuma nodoklim (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Šodien Rīgas domes (RD) Finanšu un administrācijas lietu komitejā deputāti apstiprināja grozījumus saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību Rīgā, kas paredz virkni līdz atvieglojumu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piešķiršanā, portāls «Apollo» uzzināja domē.

Pēc grozījumu spēkā stāšanās, NĪN atvieglojumi 25-90% apmērā tiks piemēroti noteiktā vēsturiskajā apbūvē ietilpstošajām ēkām un valsts aizsargājamajiem kultūras pieminekļiem, ja šīm ēkām tiks izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums un veikta fasāžu pilna atjaunošana vai ēkas pilna restaurācija, renovācija vai rekonstrukcija.

Paredzams, ka šāds nodokļa atvieglojums motivēs īpašniekus veikt kultūrvēsturiski nozīmīgu ēku atjaunošanu, šādi uzlabojot galvaspilsētas kopējo vizuālo tēlu. Lai NĪN atvieglojumu summa būtu samērīga ar īpašnieka veiktajiem ieguldījumiem ēku atjaunošanā, minētos atvieglojumus plānots piemērot piecus gadus.

Savukārt papildus saistošajos noteikumos tiek iekļauta norma, kas liedz NĪN atvieglojumu saņemšanu par ēkām, kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas.

Šobrīd ir situācijas, kad ēka ir grausts, bet vienlaikus īpašniekam ir iespējams saņemt NĪN atvieglojumu. Tādējādi īpašnieki tiks motivēti sakārtot savu nekustamo īpašumu, lai varētu saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, skaidro RD.

Veicinot iedzīvotāju ieinteresētību energoefektivitātes pasākumu veikšanā, tādējādi samazinot iedzīvotājiem uzlikto apkures izmaksu slogu, papildus atvieglojumi tiks noteikti arī daudzdzīvokļu mājām, kurām veikta visu fasāžu siltināšana. Atvieglojumus nodoklim par siltinātām daudzdzīvokļu mājām plānots piemērot 10 gadus.

Tāpat no 50% uz 90% tiks palielināts NĪN atvieglojumu apmērs pašvaldības zemei, kuru iedzīvotāji iznomā mazdārziņa vajadzībām.

Turpmāk pensionāri un invalīdi varēs saņemt sev pēc statusa pienākošos atvieglojumus arī gadījumā, ja viņu deklarētā dzīvesvieta ir pansionātā vai sociālās aprūpes iestādē.

Saistošajos noteikumos ir veikti procesuāli uzlabojumi un personai vairs nebūs jāgaida konkrētā taksācijas gada iestāšanos, lai iesniegtu pieteikumu par atvieglojumu piešķiršanu. To būs iespējams izdarīt jau sešus mēnešus pirms attiecīgā taksācijas gada iestāšanās. Šie pieteikumi tiks izskatīti vienlaikus ar nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu tam taksācijas gadam, par kuru iesniegts pieteikums par atvieglojumu piešķiršanu.

RD uzsver, ka jaunā kārtība neparedz iespēju nodokļa maksātājam jebkurā laikā prasīt atvieglojumus par iepriekšējiem taksācijas gadiem, bet gan tikai savlaicīgi pieteikties atvieglojumiem nākamajā taksācijas gadā.

Saistošo noteikumu grozījumi paredz no pieciem gadiem uz vienu gadu samazināt termiņu, uz kuru persona zaudē tiesības saņemt atvieglojumus, ja atvieglojumu saņemšanai sniegusi nepatiesas ziņas vai nav ievērojusi saistošajos noteikumos noteikto paziņošanas pieteikumu.

Saistošie noteikumi tiks izskatīti RD sēdē un stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu