«Real Estate Jurmala»: prognozes par cenām nav attaisnojušās (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

2012. gadā nekustamo īpašumu tirgus turpinājis atdzīvoties un darījumju skaits ir audzis, tomēr īpašnieku un projektu attīstītāju prognozes par būtisku cenu celšanos neattaisnojās, – tā liecina nekustamo īpašumu kompānijas Real Estate Jurmala (REJ) tirgus novērojumi, portālu «Apollo» informēja Real Estate Jurmala konsultante Liene Krīvena.

Ir piepildījušās REJ 2011. gada decembrī paustās prognozes, un vairums darījumu pērn reāli notikuši par cenām, kas ir 30% zemākas nekā prognozēts vai pārdevēju, īpašumu tirgū piedāvājot, uzstādīts. Respektīvi – sākotnēji tirgū piedāvāto īpašumu cenu darījuma procesā pārdevējiem nācies samazināt.

«Tas galvenokārt skaidrojams ar to, ka lielākā daļa īpašnieku un projektu attīstītāju joprojām ir dzīvojuši tādā kā eiforijā un nav spējuši samierināties ar realitāti par to, ka cenas nevar būt pirmskrīzes līmenī. Ir īstais laiks apzināties nekustamo īpašumu patieso vērtību,» norāda Igors Daņiļēvičs, REJ valdes loceklis un dibinātājs.

Tendences Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgū joprojām noteikuši pircēji no Krievijas un citām bijušās NVS valstīm. Īpaši pozitīvu iespaidu, kas veicinājis viņu aktivitāti, ir nodrošinājusi norma Imigrācijas likumā par iespēju saņemt termiņuzturēšanās atļauju pret investīcijām Latvijas tautsaimniecībā.

2012. gadā pieprasījums pēc nekustamā īpašuma bija saglabājies visos segmentos. Tomēr, salīdzinājumā ar 2011. gadu, kad valdīja izteikta interese galvenokārt par dzīvokļiem, 2012. gadā ir izlīdzinājies pieprasījums un augusi interese arī par zemes un mājas iegādi. Pozitīva tendence, kas liecina, ka tirgus kļūst arvien sakārtotāks, ir tas, ka arvien mazāk novērojami t.s. spekulatīvie darījumi, t.i. – īpašumi tiek iegādāti savām vajadzībām.

Nav iemesla celties dzīvokļu cenām

Kopumā pieprasījums dzīvokļiem Jūrmalas jaunajos projektos joprojām ir saglabājies cenu robežās 200 000 – 500 000 eiro par platību vidēji ap 100 m2. Pircēji ir gatavi maksāt 2 500 – 3 500 eiro/m2 par dzīvokli bez apdares jaunajos projektos atkarībā no tā atrašanās vietas. 3 500 – 5 000 eiro/m2 potenciālie pircēji ir gatavi maksāt par dzīvokli ar pilnu kvalitatīvu apdari. Tomēr šajā segmentā piedāvājums ir bijis ļoti ierobežots. Jūrmalā ir maz jauno projektu, kuros tiek piedāvāti dzīvokļi ar pilnu, kvalitatīvu apdari, lai gan pircēju lielākā daļa izsaka vēlmi iegādāties tieši pilnībā aprīkotus dzīvokļus. «Tā diemžēl ir joprojām nemainīga tendence. Arī 2012. gadā vairums realizēto projektu neatbilst pieprasījumam no dzīvokļu plānojuma, dzīves vides un produkta kvalitātes viedokļa. Novērojumi liecina, ka nekas nemainīsies arī tuvākos divos gados, un tas ir vēl viens iemesls uzskatīt, ka cenām nav iemesla celties,» stāsta Igors Daņiļēvičs.

Brīva niša – jaunu privātmāju celtniecība un īres projekti

Kopumā zemes un māju tirgū pieprasījums ir audzis, un to apliecina reāli notikuši darījumi 2012. gadā. Zemi jūras pusē pircēji pērn bija gatavi iegādāties par cenu 200 – 500 eiro/m2 atkarībā no rajona un izmantošanas veida. Jūrmalā 2012. gadā populārākais pieprasījums par gatavu māju bija 300 000 – 700 000 eiro robežās. Taču piedāvājums arī šajā nekustamo īpašumu segmentā ir neliels. Tāpēc REJ vadītājs norāda, ka jaunu māju celtniecība Jūrmalā joprojām ir brīva niša.

Savukārt īres tirgū arī 2012. gadā Jūrmalā dominējis sezonāla rakstura pieprasījums. «Īres tirgū šeit joprojām valda zināms haoss. Diemžēl Jūrmala arvien nevar piedāvāt atbilstošu īres fondu, kā, piemēram, citās Eiropas kūrortpilsētās. Šeit nav radīts neviens nopietns projekts, kas orientēts tieši īres tirgum, lai gan pieprasījums un interese liecina, ka arī tā potenciāli ir brīva niša,» pārliecināti REJ eksperts.

Kas sagaidāms 2013. gadā?

«Paredzams, ka 2013. gada pavasarī, kad atsāksies aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū, saskarsimies ar jaunu mājokļu deficītu vidējo cenu segmentā,» stāsta Igors Daņiļevičs. Tam iemesls ir fakts, ka 2012. gadā Jūrmalā nav īstenoti jaunu mājokļu projekti, bet tikko iesāktie varētu tikt pabeigti tikai 2014. gadā. «Līdz ar to pastāv risks, ka potenciālie pircēji var sākt interesēties par nekustamā īpašuma iegādi citās valstīs,» norāda REJ vadītājs. Risks pazaudēt investīcijas ir arī tad, ja tiktu veiktas izmaiņas likumdošanā, piemēram, atceļot normu Imigrācijas likumā par iespēju saņemt termiņuzturēšanās atļauju vai būtiski palielinot tajā noteikto investīciju likmi. «Konkurējošie tirgi citās Eiropas valsīts ar zemākām cenām un pretimnākošāku investīciju vidi jau tagad ir nopietns drauds Latvijai nekustamo īpašumu nozarē, tāpēc mums jāceļ sava konkurētspēja,» uzsver Igors Daņiļēvičs.

REJ speciālists lēš, ka kopumā 2013. gadā saglabāsies pieprasījums pēc kvalitatīviem īpašumiem Jūrmalas pilsētā. Taču īpašnieki un attīstītāji, kuri vēlēsies šogad pārdot savus īpašumus, būs spiesti pārvērtēt tā cenu un pielāgoties tirgus pieprasījumam. Savukārt tos, kuri vēlas vai jau ir iegādājušies īpašumu, REJ aicina pievērst uzmanību tā likviditātei. Īpaši tas attiecas uz īpašumiem jaunajos projektos.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu