Remontējam virtuvi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Accenta»

Kā sastādīt tāmi mājas vai biroja celtniecībai? Protams, ir iespēja aptuveni uzrakstīt, bet no otras puses – vienmēr gribas zināt precīzu summu, kāda būs jāmaksā par celtniecību, lai varētu saplānot budžetu. Pareizi sastādīta celtniecības tāme palīdzēs precīzi noteikt personiskās iespējas, kompetenti sarunāties ar darbuzņēmējiem un izvēlēties optimālo variantu celtniecības darbu organizēšanā.

Materiāli un krāsa

Jāieplāno, kā izskatīsies grīda, sienas un griesti. Tāpat svarīgi noteikt krāsu gammu un kādi
materiāli pārsvarā noteiks toni visā virtuvē.

Griesti

Izvēloties materiālus griestiem, nepieciešams ņemt vērā to, ka uz tiem ēdienu gatavošanas
laikā nosēdīsies tvaiki, tāpēc materiālam jābūt maksimāli izturīgam, lai tas varētu ilgāk kalpot. Ja griesti nav līdzeni, tie jānolīdzina ar ģipškartonu vai apmetumu. Pēc tam jānokrāso
ar speciālu, noturīgu krāsu, domātu virtuvēm. Tāda krāsa ir ļoti noturīga, to var mazgāt un pat tīrīt. Ir alternatīvs variants – piekaramie griesti no ģipškartona vai glancētie no - stiepjamie griesti, kuriem ir atstarojoša virsma, tāpēc rodas sajūta, ka griesti ir daudz augstāk.

Sienas

Sienu rotājumam praksē izmanto dažādus materiālus: tapetes, kuras var tīrīt ar mitru drāniņu, tāpēc ka tām ir plāna vinila kārta; speciālo mitruma un tvaiku izturīgo krāsu virtuvēm, kura neizbālē un var tīrīt ar mazgājamiem līdzekļiem; flīzes var klāt pa visu virtuves perimetru vai tikai darba zonā – tā saucamo priekšautu; koku (vagondēli), kuru, tāpat kā griestiem, apdarina stiprākus ar speciālu saplāksni, piesūcinot ar speciālu ugunsdrošības šķ idrumu, lakas krāsu utt. Nojaukt jebkuru betona sienu aizliegts – ja nu tā ir nesošā siena. Pārkāpums var radīt neatgriezeniskas sekas, līdz par visas ēkas sabrukšanai. Ja gribat nojaukt kādu šķērssienu, vajag dabūt atļauju Būvvaldes apkalpošanas centrā.

Grīda

Flīzes ir diezgan sens un funkcionāls materiāls ikvienai virtuvei. No otras puses, var gadīties,
ka virtuvē nokrīt smagi priekšmeti, kuri var viegli pārsist flīzi un atstāt pašā redzamākajā vietā plaisas vai dobumus. Ja tomēr esat izvēlējušies flīzes, iesakām lietot izturīgas flīzes –
biezumā no viena centimetra un vairāk. Alternatīva flīzēm – labs linolejs. To neietekmē triecieni.
Neaizmirstiet par grīdlīstēm. Starp citu, aiz skapjiem tās nav obligāti jāliek.

Durvis

Ja esat nolēmuši mainīt, jāpadomā par to izmēriem, kaut gan lielākajā vairākumā gadījumu
tās paliek iepriekšējās, bet var izmainīties puse, uz kuru tās vērsies. Var tās izņemt pavisam vai izveidot arku.

Logs

Var mainīt logu un palodzes (likt stiklapaketes ir vairāk praktiski, nekā pasūtīt jaunu logu no atšķirīgiem koka veidiem), bet var vienkārši nokrāsot veco. Der padomāt par aizkariem vai žalūzijām.

Labierīcības

Radot savu sapņu virtuvi, svarīgi neaizmirst par tās galveno nozīmi – nelielajos virtuves izmēros ietilpināt komfortu, mājīgumu, ērtu ēdiena gatavošanu un arī ēdamistabas funkcijas. Ņemot vērā virtuves izmērus un līdzekļus, kurus gribat ieguldīt remontā, izplānojiet mēbeļu un aprīkojuma izvietojumu, tāpat arī izdevumus to iegādei. Mēbeles (galdu un krēslus), virtuves
skapīšus (grīdas un piekaramos), izlietni, ledusskapi, iespējams, televizoru vajag domās, bet labāk uz papīra izvietot sask aņā ar jūsu virtuves izmēriem. Svarīgi ņemt vērā precīzus izmērus pirms un pēc remonta. Turklāt vajag noteikt, cik stūri, kur būs izvietotas mēbeles, ir taisni (vai tie atbilst 90 grādiem). Jebkuras nobīdes rada papildu darbaspēka zudumu un materiālos izdevumus.

,

Virtuves elektroaprīkojums

Izlemiet par virtuves elektrības vadiem. Padomājiet , vai tos mainīsiet. Ja mājai ir 20–30 gadi, tad pat neprātojiet, mainiet. Citādi tuvā nākotnē var gadīties negaidītas nepatikšanas. Padomājiet par nepieciešamajiem elektriskajiem piederumiem, kuri pastāvīgi pieslēgti rozetēs, kā arī par tiem, kuri laiku pa laikam tiks izņemti no skapīša. Saskaitiet nepieciešamo rozešu un slēdžu daudzumu.

Apgaismojums

Svarīga detaļa virtuvē, jo tur jābūt pietiekami daudz gaismas. Izlemiet par kopējo un punktu apgaismojumu.

Santehnika un apkure

Padomājiet par izmēriem un izlietnes vietu, iebūvēto filtru ūdenim un radiatora pārkrāsošanu,
maiņu vai pārvietošanu. Tāmē jāiekļauj tēriņi jaunam aprīkojumam un strādnieku pakalpojumiem.

Gāzesvads

Ja vēlaties pārvietot, ielikt vai novākt (samainīt pret elektrisko plīti) gāzesvadu, – nedariet to
paši. Pirmkārt, tas ir bīstami, otrkārt, nedrīkst. Nepieciešams saņemt atļauju par gāzesvada pārvietošanu no namu pārvaldes un izsaukt gāzes kantora darbiniekus.

Ventilācija

Lai uz griestiem nesēstos tvaiki no ēdiena gatavošanas un lai virtuvē cirkulētu gaiss, virtuvē virs plīts nepieciešams ierīkot jaudīgu tvaiku nosūcēju. Lai noslēptu komunikācijas un tvaika
nosūcēja cauruli, sienā var iebūvēt nelielu izvirzījumu no ģipškartona. Šie arī ir papildu izdevumi, kuri jāiekļauj tāmē.

Šie ir kopējie izdevumi virtuves remonta plānošanai. Sastādot tāmi, celtniecības palētinājuma dēļ daudzi lieto nekvalitatīvus celtniecības materiālus, bet dažkārt vienkārši pārkāpj celtniecības tehnoloģiju, taču tālākajā gaitā ēka var daļēji, gadās, ka pilnīgi sagrūt. Tāpēc mūsu padoms – uz drošības rēķina nav vērts ekonomēt!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu