Repše saņēmis naudu no Lemberga, bet atpakaļ nedos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Partijas «Jaunais laiks» dibinātājs Einars Repše atzīst, ka gan partija, gan viņš pats savā kontā saņēmis naudu no Ventspils mēra Aivara Lemberga un tādējādi atradies Lemberga «stipendiātu» sarakstā.

Intervijā telekompānijas TV3 raidījumam «Nekā personīga» Repše piektdienas vakarā sacīja, ka ir redzējis Lemberga «stipendiātu» sarakstu jau iepriekš un ziedojumi, kas saņemti, esot pilnīgi oficiāli ieskaitīti partijas kontā un arī viņa paša bankas kontā. Taču viņš esot bijis ļoti pārsteigts, uzzinot, ka nauda, kas nonākusi partijas kontā, neesot tīra un iegūta noziedzīgā ceļā. «Es pilnīgi no krēsla nokritu,» toreizējās emocijas klāstīja Repše. Taču, jautāts, vai viņš būtu gatavs atskaitīt šo negodīgi iegūto naudu atpakaļ, Repše noliedza, ka tā darītu, jo viņi esot «labticīgie cietēji».

Kopumā «Jaunais laiks» no Lemberga saņēmis 179 tūkstošus ASV dolāru.

18 tūkstošus dolāru saņēmis arī pašreizējais Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Viņš skaidroja, ka šo naudu tērējis tikai grāmatu izdošanai un, ja nebūtu šīs Lemberga piešķirtās naudas, viņam nekad nebūtu iespējas izdot grāmatas. «Es varu pilnīgi godīgi uzlikt roku uz sirds, ka nekad neesmu pieņēmis nevienu lēmumu par labu Lembergam,» apgalvoja Apinis.

Raidījums arī publiskoja citus Lemberga stipendiātus, kuru vārdi gan ir šifrēti. Starp tiem esot gan politiskās partijas, gan arī atsevišķi politiķi.

«Nekā personīga» rīcībā kopumā ir nonākušas trīs tabulas, kas atrodamas vairāk nekā 100 sējumu biezajā tā saucamajā Lemberga lietā. Šīs tabulas, iespējams, ir daļa no pierādījumiem, kurus ieguvuši izmeklētāji, veicot kratīšanu Ventspilī 2006. gada nogalē. Mēnesi vēlāk cietumā nonāca uzņēmuma «Ventspils ekspedīcija loģistika KS» grāmatvede Gita Grasmane.

«Nekā personīga» rīcībā esošie materiāli, ļoti iespējams, ir daļa no tā dēvētajiem stipendiātu sarakstiem. Šo izdruku nosaukums ir «Piecu procentu fonda naudas līdzekļu izlietojums 2001. un 2002. gadā». Iespējams, šie dokumenti ir nepilnīgi, bet no tiem noprotams, ka divu gadu laikā caur nelegālo kasi izgājuši vismaz trīs miljoni ASV dolāru.

Lielas naudas summas saņēmis kāds JP, kas, iespējams, esot Aināra Šlesera dibinātā Jaunā partija — 2001. gadā tā saņēmusi 166 tūkstošus dolāru, bet nākamajā gadā jau mazāk.
Savukārt stipendiāts LSDS+LSDSP saņēmis 489 tūkstošus dolāru, bet kāds «zvaigznīšu brīdis» — 230 tūkstošus dolāru.

Divreiz par divdesmit tūkstošiem maksāts, iespējams, par likumu izstrādi Saeimā. 2001. gadā šāds maksājums apzīmēts ar nosaukumu «Komerclikums». Šis likums tieši 2001. gadā stājās spēkā. Gadu vēlāk otrs maksājums ir ar šifrēto nosaukumu «Brīvostas likums». Iespējams, nauda maksāta saistībā ar Ventspils brīvostas likumā veiktajiem grozījumiem, kas tika pieņemti 2003. gada jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu