Restaurēs ūdenstorni Daugavpils cietoksnī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Soli pa solim Daugavpils cietoksnis attālinās no ieilgušā klusuma un neziņas. Daugavpils pilsētas domes uzsāktie projekti, kas skar infrastruktūras – ielu kompleksā labiekārtojuma un inženiertīklu renovāciju, ļaus uzsākt vairākus cietokšņa ēku restaurācijas darbus. Viens no pirmajiem ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta atbalstītais projekts «Ūdenstorņa ēkas paraugrestaurācija un apsaimniekošana Daugavpils cietoksnī», portālu «Apollo» informēja Jānis Butkevičs, projekta sabiedrisko attiecību eksperts.  

Šogad Daugavpils cietoksnim aprit 200 gadi , kopš uzsākti tā celtniecības darbi. Tālajā 1810.gadā to cēla ar domu aizsargāties no Napoleona armijas. Un atkal cietoksnim ir lemts piedzīvot būvniecību, bet, šoreiz tā ir saistīta ar restaurāciju, kas nākotnē ienesīs grandiozas izmaiņas cietokšņa vizuālajā un saturiskajā tēlā, tā radot Daugavpilī jaunas iespējas tūristiem, mākslas un kultūras pārstāvjiem, uzņēmējiem, un, protams, visiem daugavpiliešiem. 

Ūdenstorņa restaurācijas process, kurā tiks izveidots «Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs» pašlaik ir profesionālu arhitektu rokās. Arhitektūras pieminekļu restaurācijas projektēšanas birojs SIA «Arhitektoniskās izpētes grupa» veica arhitektoniski māksliniecisko izpēti. Ievērojot tā rekomendācijas, SIA «Arhis» galvenās arhitektes Ilzes Ratnieces vadībā, izstrādāja skiču projektu, kas jau ir saskaņots ar Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamentu un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju. 

Nākošais solis ceļā uz 2011.gada aprīli, kad paredzēts nodot objektu, ir darbs pie tehniskā projekta izstrādes, tostarp - fasādes izskats, griezumi, logu, durvju izmēri, telpu apdare, inženierkomunikāciju izstrādāšana – fasāžu izgaismojums, mazo arhitektūras formu uzstādīšana (atpūtas soli, informācijas stends, velosipēdu pieturvietas aprīkojums, atkritumu urnas) u.c. 

Saglabājot ēkas vēsturisko raksturu – tās tehnisko piederību (ūdens pacelšanas ēka), starp Ūdenstorni un cietokšņa valni tiks eksponēta kontrolaka, ko pārsegs ar rūdītu stiklu un izgaismos no iekšpuses – tā piesaistot objektam interesentu loku. Ēkā īpašu noskaņu radīs atjaunotā vēsturiskā sienu apdare, kamīns un vairāku metru augstumā esošā milzīgā kniedēta metāla ūdens tvertne, kas ir saglabājusies ļoti labā stāvoklī. 

Līdz 10.jūnijam tehniskā projekta izstrādi paredzēts apstiprināt Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamentā, tad jāsaņem Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas akcepts, un restaurācijas darbi varēs sākties. 

Ēkas atjaunošanu, kas savā mērā kalpos kā paraugrestaurācijas objekts visa cietokšņa ēku restaurācijas darbiem, veiks SIA «Ditton Būve». Abām organizācijām – SIA «Arhis» un SIA «Ditton Būve» ir izveidojies uzticamības kodekss, kas garantē lieliskus veicamo darbu rezultātus. Kā piemēru var minēt organizāciju kopdarbu pie Transporta un sakaru institūta ēkas Varšavas ielā 43 Daugavpilī un Sventes muižas parka labiekārtošanu. 

SIA «Arhis» galvenās arhitektes Ilzes Ratnieces autoruzraudzībā noritēs Ūdenstorņa restaurācija. Arhitektes profesionālismu apliecina darbs valsts kultūras pieminekļu rekonstrukcijas projektos – Aglonas Bazilikā, Aglonas bazilikas klosterī, pašvaldības policijas ēkā Daugavpilī u.c. Arī veiktais darbs pie Ūdenstorņa restaurācijas Daugavpils cietoksnī drīzumā priecēs acis un garantēs kvalitāti. 

Projekta finansējuma saņēmējs un īstenotājs ir Daugavpils pilsētas dome. Projekta kopējās izmaksas ir 644 380 eiro. No šīs summas 85% - 547 723 eiro ir Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ieguldījums, bet 15% - 96 657 eiro - pašvaldības līdzfinansējums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu